22-åringen i rätten: "Hjärnan slutade fungera"

Jonas Dagson/TT

Erika Nekham/TT

Publicerad 2021-06-02

22-åringen mådde psykiskt dåligt innan knivattacken i Vetlanda och säger att attacken utlöstes av att han blev arg på en person som "ofredade honom".

Åklagaren anser att straffvärdet för gärningarna är livstids fängelse.

Tingsrätten ska nu besluta om mannen ska genomgå en större rättspsykiatrisk undersökning.

På onsdagen avslutades huvudförhandlingen i Jönköpings tingsrätt där den 22-årige mannen som löpte amok i Vetlanda en dag i början på mars fick ge sin version av händelsen. Iklädd sina gröna häkteskläder berättade han så gott han kunde minnas om det som hände.

– Det var som om hjärnan slutade fungera. Jag mådde väldigt dåligt psykiskt, sade 22-åringen via tolk om sitt tillstånd strax före attacken.

"Tappade kontrollen"

Dagen för attacken träffade han en person vid kommunhuset i Vetlanda som sade till honom att "Gud inte finns". Detta gjorde honom mycket irriterad och upprörd, han upplevde att personen hade ofredat honom.

– Efter det blev jag väldigt arg. Jag tappade kontrollen. Jag tänkte: Först ska jag ta livet av den här personen och sedan ska jag ta livet av mig själv.

Han begav sig hem och hämtade en kniv, tog sig till stationen och attackerade två helt slumpmässigt utvald män. Varför han attackerade dem eller hur han ens kom till stationen minns han inte.

Det är likadant med andra av attackerna, han säger sig bara minnas fragment. Han upprepade gång på gång att han inte kunde förstå varför han gjorde det.

– Jag accepterar vittnenas berättelse. Men jag minns inget. Jag befann mig inte i ett normalt tillstånd.

Hulkar och gestikulerar

Under sin berättelsen tog mannen ibland pauser och hulkade. Vid andra tillfällen gestikulerade han med händerna.

– Han är tacksam för att rättegången gått till på det viset som den gjort. Med hans bakgrund så tror jag att han har en inbyggd oro att det ska gå till på ett helt annat sätt i rättssalen, säger hans försvarare Christian Berntö efter rättegången.

Efter förhöret tog åklagare Adam Rullman vid med sin slutplädering. Han började med att beskriva hur allas blickar vände sig mot Vetlanda den 3 mars i år.

– Frågorna om vad och vem kom snabbt att besvaras genom väl genomfört polisarbete. Frågan om varför är svårare, sade han.

– Oavsett motivet har handlingarna påverkat hela Vetlanda. Det är inte bara ett angrepp på sju personer. Händelsen satte skräck i staden, fortsatte Rullman.

Han argumenterade att alla sju attackerna ska ses som försök till mord.

– Vår bedömning är att det är tillfälliga omständigheter som gjort att mordförsöken inte fullbordats, sade Rullman.

Han hävdade vidare att 22-åringen varit beräknande och väl medveten om sitt handlande – knivhuggen utdelades med "precision och skärpa".

"Inte vansinnesdåd"

Även flera av målsägarbiträdena tog upp att attacken inte framstod som ett vansinnesdåd.

– Det är inte ett vansinnesdåd om man ena stunden attackerar äldre män men döljer kniven för unga kvinnor, argumenterade advokat Sylvia Strid och syftade på att 22-åringen gömt knivbladet när han passerade tre tonårsflickor utanför en skola.

Åklagarna begärde att mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. I avvaktan på resultatet av en sådan undersökning gick åklagaren Martin Svensson ändå in på hur han ser på straffvärdet för gärningarna:

– Slutsatsen blir det att straffvärdet för den samlade brottslighet som NN (22-åringen) gjort sig skyldig till inte kan vara annat än fängelse på livstid.

Rättegången pausas

Rätten meddelade efter de avslutade förhandlingarna på onsdagen att den ska sammanträda och tidigast under torsdagen ge besked om mannen ska genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. 22-åringen har tidigare genomgått en liten rättspsykiatrisk undersökning som visade att han kan ha varit allvarligt psykiskt sjuk när knivdådet skedde.

Om så sker kommer rättegången att pausas i väntan på utlåtande från Rättsmedicinalverket. Skulle undersökningen visa att han lider av en allvarlig psykisk störning kan det bli aktuellt med vård i stället för fängelse.

– Min klient är positivt inställ till vård. Han tycker själv att han behöver hjälp, säger hans försvarare Christian Berntö.