Här drar lavinen in i baslägret: ”Fuck, fuck”

Uppdaterad 2015-04-27 | Publicerad 2015-04-26

22 uppges ha dött på Mount Everest

22 personer uppges nu ha dött på Mount Everest till följd av jordbävningarna.

Det är den värsta katastrofen i bergets historia.

En film visar hur en lavin sveper in över baslägret vid berget.

– Spring, hörs personer skrika i filmklippet.

Även i baslägret på närliggande Cho Oyu var man strandsatt:

– Men nu är vi på väg neråt, säger äventyraren Robin Trygg.

Den kraftiga jordbävningen i Nepal utlöste flera laviner på Mount Everest och de efterföljande skalven på söndagen utlöste ytterligare tre stora laviner på söndagen, skriver BBC.

I ett filmklipp från baslägret vid Mount Everest hörs människor kommentera hur marken fortfarande skakar efter det stora skalvet. Plötsligt börjar folk springa och man hör hur människor skriker åt varandra att springa.

En stor lavin sveper snabbt in över lägret och personen som filmar ses ta skydd bakom ett tält tillsammans med en annan.

– Fan, fan, fan. Kom in under min jacka, hörs filmaren säga.

När snön slutat yra ses de snötäckta människorna i filmen att sakta resa sig för att sedan skynda att, vad det verkar, hjälpa andra.

”Väldigt obehagligt”

De flera lavinerna har lett till att flera klättrare är fast på berget utan möjlighet att ta sig därifrån.

Svensken Robin Trygg, 28, var på det förhöjda baslägret på omkring 5.600 meters höjd på världens sjätte högsta berg Cho Oyu i Himalaya – som ligger bara 20 kilometer väster om Mount Everest när han kände marken skaka.

De hade samma dag satt upp tältet under en glaciär.

– Vi satt och drack te då marken under oss började att skaka kraftigt. Vi var nervösa över att isen över oss skulle släppa så vi sprang ut ur tältet så fort vi kunde, säger han.

Det lossade mycket runt omkring dem, även laviner, men inte över dem.

– Det var aldrig någon fara för vår del men det var väldigt obehagligt och man känner sig hjälplös i en sådan situation.

På grund av förhållandena var så dåliga att man inte kan ta sig någonstans – förrän sent i natt innan solen gick upp. Tidigare har det inte varit säkert att gå ner.

– Sikten var väldigt dålig och det kom väldigt mycket snö. Det kom även efterskalv som gjorde att den där snön släppte.

Isolerade i bergen

Sent i natt började de ta sig ner mot byn Tingry på över 4000 meters höjd.

– För vi tänkte att det skulle vara så kallt och fryst som möjligt uppe i berget så att inget skulle rasa. Det känns okej. Men också hemskt nu och hela dagen igår. Mentalt fick man sig en törn men är ändå okej. Men för alla nepaleser som man har runt omkring sig som sitter med familjer i Katmandu försöker få tag på anhöriga och får inte. Man ser paniken i deras ögon. Och när de får ett tragiskt besked. Man känner sig så otillräcklig. Det spelar ingen roll vad man säger eller gör. Det finns inget som kan göra det bättre. Här uppe i bergen är man fortfarande rätt isolerad. Vi har bara sett några bilder från Katmandu men det är väldigt mycket rykten. Man vet inte vad som stämmer eller inte.

När Aftonbladet når honom är klockan strax före 12 i Nepal och hans grupp har minst fyra timmar kvar av klättring.

Väl på plats ska de stanna ytterligare tre dygn i Tingry på grund av risken för fler efterskalv.

Tanken var att Robin Trygg skulle bestiga Cho Oyu, som uppvärmning inför Mount Everests nordsida. Han var nämligen yngsta svensk 2011 att bestiga sydsidan.

– Nu var tanken att bli första svensk att ha bestigit både syd och nordsidan. Jag har inte lagt ner de planerna eller sagt att jag ska göra det heller. Just nu betyder inte klättringen så mycket. Jag får ta tag i det sen.

217 saknas på berget

Enligt Times of India ska 22 personer nu ha bekräftats döda på Mount Everest, vilket därmed gör det till den värsta katastrofen i bergets historia. De uppger också att 217 personer ska vara saknade på berget.

Totalt har över 3 300 människor bekräftats döda efter helgens skalv i Nepal.

Redan på söndagsförmiddagen skrev äventyraren Daniel Mazur, från Bristol i Storbritanninen, på Twitter att deras basläger, alltså det läger som man utgår från under bergsbestigningen, har fått stora skador. Han och hans team är fast i ”camp 1”, som är det läger ovanför baslägret.

– Snälla be för oss alla, avslutar han.

Enligt CNN måste de som är fast i Camp 1 vänta i några dagar innan de försöker ta sig ner till baslägret. Vägen ner är normalt sett svår då den innehåller ett isfall, säger den kända äventyraren Jim Whittaker till CNN.

– Nu måste de vänta i några dagar innan vägen stabiliserats. De har tillräckligt med mat och bränsle till spisarna, säger han.

På måndag morgon kommer det rapporter om att räddningshelikoptrar kunnat landa för att börja undsätta det hundratals klättrare som sitter fast på Everest efter helgens svåra skalv.

Totalt uppskattas 3200 personer ha dött runt om i Nepal.