Tung kritik mot regeringens minskning av rot

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

NYHETER

Regeringen vill minska rotavdraget från 50 till 30 procent.

Men nu sågar två tunga myndigheter förslaget.

Både Ekobrottsmyndigheten och Ekonomistyrningsverket varnar för att svartjobben kommer att öka.

Rotavdraget har varit en av de största stridsfrågorna mellan regeringen och opposition.

Innan valet lovade Stefan Löfven (S) att han skulle låta rotavdraget vara orört. Men nu har statsministern svängt i frågan - regeringen vill sänka avdraget från 50 procent till 30 procent och använda pengarna till att bygga bostäder i stället.

Risk för mer svartjobb

Konkret skulle minskningen innebära att en ombyggnad för 10 000 kronor skulle bli 2 000 kronor dyrare jämfört med i dag.

Samtidigt blir kritiken mot regeringsförslaget att skära ner rotavdraget nu allt tyngre.

Till kritikerna sällar sig regeringens egen expertmyndighet Ekonomistyrningsverket som slår fast att det skulle leda till mer svartjobb, uppger SVT:s Rapport.

”Lönsamheten för svartarbete blir bättre och det finns en uppenbar risk att detta ökar”, skriver myndigheten, enligt Dagens Industri som också tagit del av remissvaret.

Underkänner förslaget

Om sänkningen ändå genomförs anser verket att det bör ske stegvis under en sexårsperiod.

Dessutom riskerar sänkningen, om den blir av, att slå mot jämställdheten eftersom skattesubventionen fått kvinnor att arbeta mer, enligt Ekonomistyrningsverket.

Ekobrottsmyndigheten underkänner också förslaget. I ett remissvar skriver myndigheten att det finns ”risk för att svartarbetet kommer att öka i väsentlig mån och därigenom den ekonomiska brottsligheten”, uppger Dagens Industri.

Kan öka arbetslösheten

Enligt tidningen varnar också Arbetsförmedlingen för förslaget med hänvisning till att det kan leda till färre jobb i delar av landet med hög arbetslöshet.

Om regeringen driver igenom sitt förslag trots myndighetsvarningarna är minskningen tänkt att träda i kraft från och med årsskiftet.

För ett par veckor ratades en annan av regeringens hjärtefrågor - amorteringskravet på bolån - efter att en remissinstans yttrat sig negativt. Då ansåg kammarrätten i Jönköping att förslaget var olagligt.

Publicerad: