Känslosamt tal från Löfven om att ge nyanlända plats i samhället

Uppdaterad 2015-10-13 | Publicerad 2015-10-12

Inledde konferensen "Sverige Tillsammans" med sig själv som exempel

570721G, det var koden för Stefan Löfven när han fosterhemsplacerades som spädbarn.

Statsministern tog sig själv som exempel – för att vädja om att de som flyr hit ska släppas in i samhället och behandlas som människor.

– Det är så lätt att bara bli en siffra i en byråkrati, säger han.

I dag samlar regeringen Sveriges kommuner, landsting, myndigheter och organisationer till en konferens i Stockholm. "Sverige Tillsammans" ska bli startskottet för att få alla krafter att samverka kring nyanländas etablering i samhället.

Samlingen kom till efter ett initiativ av statsminister Stefan Löfven (S) och följs på plats av kungen och drottningen. Med är också regeringen, statsministerns hustru Ulla Löfven samt en rad näringslivstoppar. Bland åhörarna finns också musikprofilen Benny Andersson och ex-hockeystjärnan Peter "Foppa" Forsberg.

Använde sig själv som exempel

Stefan Löfven inledde "Sverige Tillsammans" med ett känslosamt välkomsttal där han använde sig själv som exempel.

– Den 27 augusti 1957 beslutades om samhällsvård för 570721G, G stod för gosse, jag skulle väl gissa att man i dag snarare skulle kalla mig för gubbe, sa Löfven från scenen.

– Jag nämner det här för att det är så lätt att bara bli en siffra i en byråkrati och för att människor som flyr hit nu, undan förtryck och terror, de riskerar också att bli en siffra, staplar, diagram eller kurvor när nu staplarna skjuter i höjden.

Stefan Löfven menade att det nu, när världen upplever den största flyktingkatastrofen sedan andra världskriget, är särskilt viktigt att "en människa behandlas som en människa". Runt 150 000 människor väntas i år söka asyl i Sverige.

– Det är därför vi samlas här i dag, jag tackar er för att ni vill vara med och dela det här med mig, 570721G.

Alla måste hjälpas år

Statsministern framhöll från scenen vikten av att alla krafter hjälps åt.

– Vi har ett mycket ansträngt läge på myndigheter och i många kommuner. Därför krävs nu samling och gemensamt ansvarstagande. Inte minst för att få stopp på flyktens orsaker, nämligen krig och förödelse.

Stefan Löfven framhöll också att alla kommuner måste ta sitt ansvar i arbetet. Och han lyfte också fram de många insatser som görs över landet för att ta emot och samordna flyktingsituationen. Han berättade också att regeringen de senaste dagarna öppnat för möjligheten att upprätta tältläger för att kunna erbjuda flyktingarna tak över huvudet. Migrationsverket har meddelat att de boendeplatser man har nu är slut och att akutplatser kommer att behöva tas i bruk.

– Ska Sverige lyckas i det här arbetet måste vi också orka blicka framåt. Vi behöver nu ett ännu bättre etableringsarbete, som fokuserar på jobb och utbildning, säger Löfven.

Slog ett slag för "100-klubben"

En stund senare talade Stefan Löfven på nytt, då med fokus på företagens möjligheter att hjälpa till med integrationen av nyanlända och själva få fatt i den personal som saknas.

Satsningen ska kallas "100-klubben" och de företag som deltar förbinder sig att ta emot hundra nyanlända som praktikanter under tre år. När de gör det ska de få hjälp till skräddarsydda lösningar av Arbetsförmedlingen.

Stefan Löfven presenterade satsningen tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson.

– Alla vet att man lär sig svenska på ett helt annat sätt om man får vara ute på arbetsplatserna, säger Johansson.