Experterna om namnet: ”Oväntat”

Publicerad 2015-06-17

Att prinsen skulle få namnen Paul och Gustaf var väntat, men hovexperterna hade inte väntat sig namnet Nicolas.

– Det var lite oväntat, men det är ett värdigt och bra namn, säger författaren Herman Lindqvist.

Prins Nicolas fick alltså namnen Nicolas Paul Gustaf. Paul från Chris O'Neills far och Gustaf från prinsessan Madeleines far. Nicolas är ett namn som finns i familjen Bernadotte sedan tidigare.

Samma namn hos andra prinsar

Prins Eugen hette Eugen Napoleon Nikolaus, och prins Lennart Bernadotte hette just Gustaf Lennart Nicolaus Paul Bernadotte.

– Det är fina namn. Både Gustaf och Paul är ju ganska tippade namn men däremot var Nicolas ganska otippat. Jag tror att Chris O'Neill och prinsessan Madeleine valt något som är både fint och gångbart också i utlandet, säger Anna von Koch, hovreporter på Svensk damtidning.

Anna von Koch tror att det var viktigt med att namn som också fungerar på engelska, med tanke på Chris O'Neills brittisk-amerikanska bakgrund.

– Absolut, de flyttar ju till London i höst och hela Chris familj bor ju utomlands. Så ett namn som fungerar på engelska var jätteviktigt förstås, säger hon.

Hovexperten Barbro Hultman menar att Nicolas är ett klassiskt kungligt namn.

– Nicolas är väldigt kungligt och pampigt, tjusigt. Ett namn i kungliga sammanhang, säger hon.

"Utmärkta namn"

Författaren Herman Lindqvist tycker att familjen valde bra namn.

– Det är alldeles utmärkta namn. Man kunde ju ha fruktat det värsta. Det kunde ha varit något uppseendeväckande. Men Nicolas är ju ett värdigt namn och finns i många kungafamiljer, så varför inte i den svenska? Säger han.

Herman Lindqvist påpekar att namnet finns i släkten Bernadotte.

– Det finns hos deras släktingar i andra familjer, i det grekiska och ryska kungahuset. Och så är det ju ett mycket vanligt amerikanskt namn, säger han.