Satellitbilderna visar förstörelsen på al-Shifasjukhuset

Publicerad 2024-04-03

Bilderna talar sitt tydliga språk.

Al-Shifasjukhuset i Gaza ligger i ruiner efter israeliska militärens räd.

– Det här är ett brott mot mänskligheten, säger Ismail al-Thawabta, chef för Gazas Hamaskontrollerade mediekontor.

Följ ämnen
Israel

Al-Shifasjukhuset i Gaza City brukade vara det palestinska territoriets största sjukhus.

Nu ligger det i ruiner.

Akutmottagningen, bårhuset, kirurgin och mödravården är några av de avdelningar som förstörts, enligt satellitbilder.

Likaså flera innergårdar, där döda begravts och internflyktingar sökt skydd.

Under två veckor har den israeliska militären (IDF) genomfört en omfattande räd mot sjukhuset, i jakt på medlemmar från terrorstämplade Hamas som uppges ha gömt sig i tunnlar under sjukhuset.

– De jämnade innergårdarna vid marken, och begravde dussintals människor i ruinerna. De har förvandlat platsen till en massgrav. Det här är ett brott mot mänskligheten, sa Ismail al-Thawabta, chef för Gazas Hamaskontrollerade mediekontor, till Reuters efter att israeliska militären (IDF) avslutat räden.

Människor som varit inlåsta på al-Shifa vittnar för Al Jazeera om att de varken haft mat eller vatten och vägrats evakuering. Hamas anklagar även IDF för summariska avrättningar av palestinier under de två veckorna som räden pågått.

”Använder det medvetet”

Den israeliska militären har en annan bild.

Talespersonen Daniel Hagari sa i måndags att akut sjuka patienter evakuerats från sjukhuset före militäroperationen, och att varken civila, patienter eller vårdpersonal skadats av israeliska styrkor.

Israeliska soldater utanför al-Shifa sjukhuset.

Enligt Daniel Hagari tre av sjukhuskomplexets huvudbyggnader förstörts: en akutmottagning, en mödravårdscentral och ett annex som kallas The Qatari building. Men inte av bombningar – utan i strider mellan israelisk militär och Hamasmedlemmar.

”Döda terroristerna”

– Vi var tvungna att skjuta mot byggnaderna för att få stopp på det, och för att döda terroristerna, sa Hagari vid en pressträff.

Han sa också att 200 Hamasmedlemmar bedöms ha dödats, och flera hundra militanta palestinier gripits.

Döda på gatorna

Världshälsoorganisationen (WHO) har konstaterat att al-Shifasjukhuset inte längre kan fungera som ett sjukhus, på grund av förstörelsen.

Hur många som dödats under de två veckorna är fortfarande inte klarlagt. Ismail Al-Thawabta har uppgett för Reuters att siffran är 400, däribland två läkare.

WHO uppger att 21 patienter dött till följd av att de inte kunnat få vård.

Läkare utan gränser har skrivit i ett pressmeddelande att människor på plats vittnar om döda kroppar på gatorna och massarresteringar av vårdpersonal och civila.

Al-Shifasjukhuset attackerades av IDF även i november, med målet att slå ut Hamas. I mitten av mars uppgav militären att gruppen åter kontrollerade sjukhuset – och den två veckor långa räden inleddes.

Sjukhuspersonal och Hamas har nekat till uppgifterna om kommandocentraler på al-Shifasjukhuset.