Brittiska varningen: Ryssland kan kollapsa

Uppdaterad 2023-07-03 | Publicerad 2023-07-01

Ryssland kan snabbt kollapsa.

Så lyder varningen inom den brittiska regeringen efter förra helgens kuppförsök.

– Nu måste vi vänta och se vad som kommer härnäst. Detta kan bli första kapitlet på något nytt, säger en regeringskälla enligt The Times.

Ett 24 timmar långt uppror skakade Ryssland.

Den paramilitära Wagnergruppens ledare Jevgenij Prigozjin pressade president Vladimir Putin och krävde militärledningens avgång. Dessutom satte Prigozjins militärkolonn av mot Ryssland, med Moskva som mål.

Men så plötsligt kom vändningen. Wagnerledaren hade nått en överenskommelse med Belarus diktator Aleksandr Lukasjenko. Kuppförsöket var över.

Internationella experter är dock rörande överens: händelsen är ett svaghetstecken för Putins regering.

Wagnerledaren Jevgenij Prigozjin.

”Visar stora sprickor”

Flera toppgeneraler har inte synts till under veckan som gått. Det finns rykten om att han ska ha gripits. Enligt källor till The New York Times ska generalen Sergej Surovikin ha känt till Prigozjins planer. Men detta avfärdar Kreml.

USA:s utrikesminister Anthony Blinken kommenterade det dramatiska dygnet:

– Det här ställer viktiga frågor och visar stora sprickor. Han har behövt försvara Moskva från en legosoldat han själv skapat, och syftade på Putin.

Den brittiska tidningen The Times skrev att landets regering i interna bedömningar varnar för konsekvenserna av en plötslig kollaps för världens största kärnvapenmakt, Ryssland.

Redan då Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina den 24 februari 2022 gjordes bedömningen inom Storbritannien att en konsekvens kunde bli politisk oro i Ryssland, säger en regeringskälla enligt tidningen.

Wagnergruppen möttes av jubel i Rostov-vid-Don.

”Måste vara förberett”

Personen får frågan om kuppförsöket kan utlösa en kollaps i Kreml och svarar att Storbritannien ”måste vara förberett för en hel rad olika scenarion”.

– Nu måste vi vänta och se vad som kommer härnäst. Detta kan bli första kapitlet på något nytt, säger källan.

Samtidigt säger Sir Roderic Lyne, tidigare brittisk ambassadör i Ryssland, till Times Radio att Putins makt kvarstår, även om den försvagats.

– Oddsen för att Putin är kvar vid makten en obegränsad tid, som han vill, har försämrats. Men just nu är han fortfarande kvar vid makten.

Putin har inte synts till efter helgens tal. Hans två flygplan har dock återvänt till Moskva.

Putins flyg har återvänt

Vad som kommer att hända framöver är oklart.

Myterianklagelserna mot Jevgenij Prigozijn uppges ha lagts ned, även om uppgifterna har varit motstridiga. Soldaterna ska ha skickats tillbaks till militärlägren i Ukraina. Och Wagnerledaren ska befinna sig i Belarus. Men ingen har hört från honom sedan överenskommelsen med Lukasjenko. Delar av Wagnergruppen kan också komma att införlivas i den ryska militären.

Rysslands president Vladimir Putin har varken setts eller hörts till sedan förra helgens tal. Hans två flyg har dock återvänt till Moskva efter att ha setts flyga mot Tver-regionen, skriver The Times.

I måndags ska försvarsministern Sergej Sjojgu ha befunnit sig i Ukraina, enligt ryska försvarsdepartementet, men uppgifterna har inte bekräftats av oberoende källor.

Rekryteringspropagande för Wagnergruppen plockas ner i St Petersburg.