Dyrtider för Centerpartiet: Har förlorat 341 miljoner på börsen

Publicerad 2023-07-03

Det är spartider på Centerpartiet med omorganiseringar och personalvarsel.

Nu visar det sig att partiets investmentbolag förlorat hela 341 miljoner kronor på börsplaceringar under förra året.

Dessutom har den nye C-ledaren Muharrem Demirok fått halvera utdelningen till partikassan.

Som Aftonbladet tidigare rapporterat har Centerns ekonomi satts i gungning, vilket har lett till personalneddragningar. Det har skapat missnöje och inom partiet ifrågasätts hur den tidigare partiledningen har hanterat partiets pengar.

Centern har länge varit Sveriges rikaste parti efter att man sålde sin tidningskoncern för 1,8 miljarder kronor 2005. Men Annie Lööf har gjort stora uttag ur det investmentbolag som förvaltar pengarna efter försäljningen, Randello Invest.

Aktier och fonder rasar

Aftonbladet har tagit del av Randello Invests färska årsredovisning för 2022 och där framgår att bolaget tappade hela 341 miljoner kronor förra året. Det stora tappet kommer från att värdet på de investeringar i aktier och fonder som bolaget gjort fallit.

C-ledaren Muharrem Demirok.

Det skakiga börsåret 2022 gjorde att marknadsvärdet i bolaget gick från 1,9 miljarder kronor förra året till nuvarande drygt 1,5 miljarder kronor.

”2022 blev ett turbulent år på kapitalmarknaderna”, skriver partiet i årsredovisningen, som samtidigt slår fast att värdet på innehaven ökat under 2023.

Plockade ut rekordsumma

Men det är inte bara en fallande börs som gjort att sparbössan krympt. De senaste tio åren har partiet tagit ut 1,1 miljarder ur bolaget och förra året valde ledningen att plocka ut rekordsumman 184 miljoner kronor.

I år blir det klart mindre pengar för den nye partiledaren Muharrem Demirok att plocka ut. Enligt årsredovisningen kommer partiet att plocka ut 96 miljoner kronor, alltså nästan hälften jämfört med 2022.

– Vi har haft och har fortfarande ett mycket osäkert ekonomisk läge i vår omvärld som även påverkar oss. Vi anpassar därför oss till nya ekonomiska förutsättningar, säger Centerpartiets partisekreterare Karin Ernlund.

Peppande publik under gårdagens tal i Almedalen.

Enligt Centern ska den omorganisation som partiet genomgått i och med sparkraven nu vara klar. Resultatet blev att 15 personer fick lämna partiorganisationen.

– Vi kommer behöva prioritera och arbeta annorlunda. Vilket också är varför vi gör en omorganisation för att kunna jobba smartare och mer effektivt, säger Karin Ernlund.

– Samtidigt är Centerpartiet också ett folkrörelseparti och våra fantastiska medlemmar runt om i landet kommer också fortsätta jobba hårt för att utveckla vår politik under mandatperioden och vi kommer vara redo att möta väljarna i nästa val.