Demirok tar den breda mitten vänsterut

Det märks att Centerpartiet har en ny partiledare. Demiroks egen familjeberättelse gick som en röd tråd genom talet.

Muharrem Demirok höll sitt första tal i Almedalen och nu är Centerns nya giv klassresor och social rättvisa.

Men det är fortfarande obegripligt vad den breda mitten är.

I flera år försökte Annie Lööf förklara vad hon menade med den breda mitten och vad det hade för relevans i det svenska politiska landskapet. Väldigt få personer förstod någonsin vad hon menade, och nu har Muharrem Demirok tagit över den stafettpinnen.

Hans första tal som centerledare i Almedalen var något av ett brandtal till den breda mitten och dess pragmatiska överenskommelser. Men inte ens under en 30 minuter långt tal lyckades Demirok förklara hur den här drömmen om den breda mitten kan leda till nåt annat än bara drömmar. Alla vet vid det här laget att Centerpartiet vill se ”politiska överenskommelser i den breda mitten” men fortfarande har ingen kunnat förklara hur det ska gå till i det politiska landskap vi ser framför oss.

Centern går vänsterut

Nu har dagen visserligen lämnat några sådana ledtrådar. På frågan hur Demirok ser på framtida samarbeten svarar han att för Centerpartiet är det omöjligt att samarbeta eller sitta i en regering tillsammans med SD och det är också omöjligt att regera tillsammans med Vänsterpartiet. Hållningen gentemot Vänsterpartiet har alltså mjuknat något sedan Annie Lööfs dagar, då även samarbete med Vänstern var otänkbart.

Det speglar också hur Centerns väljare har förflyttat sina sympatier vänsterut. Med tanke på hur mycket som en socialdemokrat Muharrem Demirok låter så passar det ju bra.

I sitt tal fokuserade han på det han kallar livsresan. Livsresa verkar vara den liberala översättningen av det vi annars känner som klassresor.

Optimisternas parti

Demirok har en annan bakgrund än de flesta andra toppolitikerna och den står sannerligen ut när det kommer till att vara centerpartist.

Muharrem Demirok har från början av sitt partiledarskap använt sig av sin egen berättelse när han pratar om vilket Sverige han och Centerpartiet vill se. Hans familjs berättelse om en arbetsinvandrare från Turkiet som kom till Sverige för att jobba, mötte kärleken och bildade familj. Demirok växte sedan upp i Vårby Gård som idag klassas som ett utsatt område.

Ett problem som Demirok och Centern kommer att behöva hantera framåt är partiledarens svaga förankring till landsbygden. Med tanke på att det var på landsbygden som partiet led de mest svidande nederlagen i valet i höstas var det intressant att de valde en storstadsbo, någon från Stockholm till sin nya partiledare.

Centerpartiet brukar kalla sig för det mest optimistiska och hoppfulla partiet. Ett parti som har få fiender och kan vara vän med nästan alla. Det är också bara Åkesson och SD som får frän kritik av Demirok.