Hillary är sin egen värsta fiende

Hillary Clinton behöver ge mer trovärdiga svar till anklagelserna, skriver Wolfgang Hansson.

Hört talas om Lincoln Chafee?

Han är den tredje okände demokraten som utmanar Hillary Clinton men som inte heller har någon chans att bli partiets presidentkandidat trots Clintons vikande popularitet.

Hillarys värsta fiende är hon själv.

Chafee, tidigare guvernör för minidelstaten Rhodes Island, är den tredje kandidaten inom det demokratiska partiet som utmanar förre senatorn, utrikesministern och rikets första dam. Nio av tio amerikaner har inte en susning om vem han är.

Detsamma gäller de övriga två utmanarna Bernie Sanders, senator från Vermont och Martin O´Malley, tidigare guvernör i Maryland.

Alla tre står dessutom klart till vänster om Clinton vilket ytterligare minskar deras attraktivitet i ett presidentval där det gäller att vinna mittenväljarna.

Den här gången kommer Hillary Clinton inte att ta ut någon seger i förskott. Hon fick betala dyrt för det misstaget 2008 när Barack Obama dök upp från sidlinjen och stal showen. Även om det kom som en överraskning så var Obama redan identifierad som ett kommande stjärnskott.

Inför årets valrörelse är det svårt att upptäcka något liknande hot på den demokratiska sidan. De som hittills utmanat Hillary tillhör inte ens partiets B-lag. Snarare korpgänget.

Med sina kandidaturer får de sina 15 minuter av berömelse men om ett år är utmanarna bara historiska fotnötter.

Stora hot

Såvida det inte dyker upp något tungt namn de närmaste månaderna så finns inte det inget stort hot mot Clintons nominering inom det egna partiet.

Största hotet mot Hillary är Hillary själv.

Den senaste tiden har republikanerna som väntat inlett kampanjen för att smutsa ner familjen Clinton. Det började med boken Clinton cash som beskriver hur Hillary och Bill byggt upp en mångmiljonförmögenhet under sitt liv i politiken. Det fortsatte med artiklar i ultrakonservativa Washington Times där parets välgörenhetsstiftelse påstås ha tagit emot stora pengar från svenska företag som vill lobba för att USA inte ska skärpa sanktionerna mot Iran.

Ingen av kampanjerna har visat att paret Clinton gjort sig skyldiga till några oegentligheter. Målet är istället att kleta fast en bild av Hillary och Bill som två korrupta politiker som låtsas att de jobbar för småfolket men som i själva verket går dens ärende som betalar mest.

Storfavorit

Även om bilden är osann så kan den till slut fastna i folks bakhuvuden om den upprepas tillräckligt ofta.

Mycket kommer att hänga på hur Hillary bemöter anklagelserna. Hittills har hon avfärdat dem som ont förtal av politiska fiender men förmodligen räcker inte det i längden. Hon måste komma med ett mer robust och trovärdigt försvar. Framförallt måste hon visa i handling att hon är en politiker som verkligen bryr sig om småfolket och inte bara om pengar. Att göra förföriska valfilmer räcker inte.

Hillary går in i presidentvalskampanjen som storfavorit. Både för att vinna nomineringen och för att slå den republikan som ställs mot henne. Hon startar från väldigt höga opinionssiffror. Det är mer eller mindre givet att hon kommer att tappa en del ju närmare vi kommer primärvalen. Hon är den alla vill slå.

Det har redan börjat synas i en del mätningar där hennes popularitet sjunker. Men det ska till ett totalt omslag i stämningen för att Hillary ska förlora sitt partis nomineringsstrid. Däremot är det för tidigt att uttala sig om själva presidentvalet. Mycket hänger på vem som blir republikanernas kandidat. Även om Hillary än så länge leder i opinionsmätningarna mot samtliga republikaner som tros ställa upp.

Följ ämnen i artikeln