Pudlar om kungens bussbråk

Publicerad 2015-05-28

Kungafamiljen uppgavs ha ilsknat till mot turistbussar på Slottsbacken.

Nu tillbakavisas uppgifterna.

– Kungafamiljen ser positivt på turismen till Gamla stan och Stockholms slott, säger hovets informationschef Margareta Thorgren till DN.

Claudia Quas, projektledare på Stockholm visitors board, sa i går till tidningen att varken kungafamiljen eller hovet är glada över det stora antalet turistbussar som rullar upp – och parkerar – på Slottsbacken.

”Har inte kommit med påtryckningar”

Egentligen ska bussar släppa av turister vid slottet för att sedan åka till en bussparkering, men enligt Stockholm visitors board händer ibland att ett 50-tal bussar kommer samtidigt och att många struntar att åka iväg för att parkera.

– De är inte glada, sa Claudia Quas till DN i går med hänvisning till kungafamiljen.

Nu tillbakavisas uppgifterna.

– Det är Stockholm visitors board som får stå för den kommentaren. Kungafamiljen och hovet har inte kommit med påtryckningar, säger Margareta Thorgren, informationschef på hovet till tidningen.

Tar tillbaka uttalande

Hon fortsätter:

–  Kungafamiljen ser positivt på turismen till Gamla stan och Stockholms slott. Busstrafiken kan möjligtvis vara ett problem för Stockholms stad, men det här är inget nytt - det har pågått under flera år,

Hon menar att hovet visserligen uppmärksammat att turismen i Stockholm ökar under sommaren, men säger att det ligger i kungafamiljens intresse att ha ett öppet slott.

Margareta Thorgren säger vidare att frågan om var bussarna ska köra och parkera är en fråga för Stockholms stad.

DN rapporterar också att Claudia Quas på Stockholm visitors board tagit tillbaka sitt uttalande.

– Jag har aldrig sagt att det här med bussar eller turister är något som hovet tycker är helt tokigt, säger hon till tidningen.

Sofia Roström Andersson

Följ ämnen i artikeln