Kokainkungens vittnesmål stals efter förhören

Publicerad 2022-02-20

Världens kanske största kokainkung har talat ut inför Colombias sanningskommission. Men det dröjde inte länge förrän bekännelsen blev stulen.

Dairo Antonio Úsuga – även känd som "Otoniel". Bild tagen av polisen i Bogotá i oktober.

Det var i onsdags som en person från sanningskommissionen som utreder konflikten mellan regeringen och Farc-gerillan frågade ut, och spelade in, Dairo Antonio Úsuga – även känd som ”Otoniel”.

Men så, i fredags natt, gjorde okända män inbrott i utfrågarens hem, meddelar kommissionen.

”De digitala inspelningsapparater som användes under förhöret och en dator stals”, heter det i uttalandet.

Hundratals poliser

Den 50-årige Úsuga greps i oktober i nordvästra Colombias täta djungel under en operation då cirka 700 poliser och omkring 20 helikoptrar deltog.

Den konservative Iván Duques regering har uttryckt sin avsikt att ”Otoniel” snart ska utlämnas till USA, där han är efterlyst för narkotikahandel.

Úsuga har dömts i Colombia för bland annat narkotikahandel, mord, terrorism, rekrytering av minderåriga och kidnappning. Han ledde Colombias mäktigaste drogkartell Clan del Golfo, som fått sitt namn från den lilla Urabágolfen i nordvästligaste Colombia.

Han åtalades i sin frånvaro för första gången i USA 2009. I senare åtal i USA mot honom anklagas han för att mellan 2003 och 2014 ha importerat 73 ton kokain till USA genom Centralamerika och Mexiko.

Omsätter miljarder

”Otoniel” efterträdde 2012 sin då dödade bror som ledare för Clan del Golfo, som även går under flera andra namn, bland annat Clan Úsuga, Los Urabeños och AGC (Autodefensas Gaitanistas de Colombia).

Det mäktiga nätverket tros vara världens största kokainsmugglare, och har avtal med brottssyndikat i både Nordamerika och Europa för att sprida den dyra och illegala drogen i tiotals länder. I Colombia är Clan del Golfo representerad i över 300 kommuner, enligt tankesmedjan Indepaz. Omsättningen tros ligga på motsvarade tiotals miljarder kronor, från narkotikasmugglingen men även olaglig gruvdrift och utpressning.

Den colombianska regeringen beskyller Clan del Golfo för att ha en avgörande roll i våldsamheterna i landet.

Följ ämnen i artikeln