Polisen: Lösning nära i fallet Etan Patz, 6

Publicerad 2012-05-24

Etan Patz, 6, försvinnande har gäckat polisen i 33 år.

Nu kan mysteriet vara på väg mot en upplösning.

New York-polisen gick ut med de sensationella uppgifterna på torsdagen.

– En person som nu är häktad har sagt saker till polisen som tyder på att han är inblandad i Etan Patz försvinnande och död för 33 år sedan, säger Raymond Kelly vid polisen i New York till tidningen NY Daily News.

Väcker uppmärksamhet

Enligt tidningen uppger poliskällor att den misstänkte mannen, Pedro Hernandez, figurerat i utredningen tidigare. Hernandez arbetade i kvarteret där Etan bodde vid tidpunkten för försvinnandet.

Uppgifterna från polisen har väckt mycket stor uppmärksamhet. Sedan i morse omringar reportrar och tv-team familjen Patz hus i SoHo, New York.

– Förhoppningsvis kan den här mannen berätta var kroppen finns så att familjen kan få ro, säger grannen Roz Radd, till NY Daily News.

Plockade isär lägenhet

Etan Patz försvann fredagen 25 maj 1979 på sin väg till skolan. I april återupptogs den avsomnade utredningen då en källarlägenhet plockades isär i jakten på Etans kvarlevor. Men då hittade polisen inget som kunde förklara försvinnandet.

1985 identifierades en dömd pedofil, Jose Ramos, som den huvudmisstänkta gärningsmannen. Hans flickvän var Etans barnvakt. Ramos är i dag 68 år gammal och sitter fängslad i Pennsylvania för att ha förgripit sig på två pojkar.

Ramos har aldrig åtalats för försvinnandet. Men Etans föräldrar har drivit en civilrättslig process mot Ramos där han dömdes som ansvarig, till stor del beroende på att han vägrade att bestrida processen.

I november släpps Ramos fri från fängelset.