En av de mordmisstänkta sönerna: ”Var bara passagerare”

22-åringen skrattade till när han häktades misstänkt för mordet på sin mamma.

17-åringen grät.

Nu menar den yngre av bröderna att han bara var en passagerare när hans mamma kördes på med en bil och dog.

”Han kunde därmed inte alls påverka situationen och har inte på något sätt medverkat till påkörningen”, skriver hans advokat i ett överklagande.

Det har gått lite över en vecka sedan den 38-åriga kvinnan och hennes pojkvän kördes på av en bil på Hisingen i Göteborg.

Hur hög hastighet bilen färdades i är ännu inte klarlagt men smällen var kraftig.

Kvinnan avled. Mannen har vårdats på sjukhus för sina skador.

I bilen misstänks kvinnans två äldsta söner ha suttit, en 22-åring och en 17-åring. Åklagaren i ärendet menar att man utreder om mordet hade ett hedersmotiv.

En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.
En blomma och ett ljus syns på platsen där kvinnan föll offer för attacken.

Den 38-åriga kvinnan hade inlett en ny kärleksrelation som orsakat upprörda känslor i stora delar av hennes och exets romska släkter.

Innan dådet hade kvinnan fått motta hot på sociala medier, en form av medier som i denna mordutredning fått en framträdande plats då både misstänkta och målsäganden före och efter mordet kommunicerat öppet genom dem.

I juli gjorde den 38-åriga kvinnan ett antal livesändningar på Facebook. I dem vädjar hon bland annat om att hon och hennes barn ska få vara ifred.

Hon möttes av hatiska kommentarer.

Efter det misstänkta mordet och mordförsöket den 30 juli startade en ny livesändning på sociala medier från den bil som misstänks ha använts som mordvapen.

Filmen visar hur delar av vindrutan är krossad och i den hörs en av de nu mordmisstänkta sönerna bland annat säga: ”Vi körde rakt över NN och NN. Så gör vi.”

”Kunde inte påverka situationen”

När bröderna häktades för mordet i Göteborgs tingsrätt tog den äldre av dem, 22-åringen, emot beskedet med ett skratt, enligt GP.

22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen
22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen
17-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen. I april dömdes han och hans storebror för stöld, bland annat av energidrycker på en mack.
17-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen. I april dömdes han och hans storebror för stöld, bland annat av energidrycker på en mack.

Den yngre brodern ska ha gråtit.

Och enligt 17-åringens advokat, Nan Sahlén, var han bara var en passagerare vid mordet, inte den som körde bilen.

”Han kunde därmed inte alls påverka situationen och har inte på något sätt medverkat till påkörningen. Den utredning som finns ger starkt stöd för att XX:s uppgifter är korrekta. XX har berättat allt han kan och medverkar”, skriver advokaten i ett överklagande där hon å sin klients vägnar vill få honom släppt från häktet.

Ett ordförandebeslut om omedelbart omhändertagande enligt LVU har även fattats i det fall 17-åringen skulle släppas ur häktet, vilket i så fall skulle innebära ”betryggande tillsyn” i ett SIS-hem.

”XX har ingen som helst möjlighet och inte heller avsikt att påverka utredningen”, skriver advokaten som i övrigt inte vill svara på frågor från media gällande sin klient.

22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen är tidgare dömd för bland annat stöld och olovlig körning.
22-åringen som är misstänkt för mordet på Hisingen är tidgare dömd för bland annat stöld och olovlig körning.

Varningstecken

I handlingar från förvaltningsrätten i Göteborg, som inte ännu är ett slutgiltigt beslut, framgår det att 17-åringen vid upprepade tillfällen under sitt korta liv varit föremål för utredningar inom socialtjänsten.

”Det har under många år funnits oro för XX:s hem- och skolsituation samt hans beteende”, anges i handlingarna hos förvaltningsrätten.

Rätten har dock valt att hålla båda bröderna fortsatt häktade.

Även brödernas farföräldrar sitter häktade misstänkta för grovt skyddande av brottsling då de enligt misstankarna hjälpt till både före och efter mordet. Mannen är även misstänkt för grovt olaga hot.

De båda bröderna är tidigare dömda för brott. Så sent som i april dömdes de båda för stöld efter att ha stulit verktyg och även flak med energidrycker från en bensinmack.

Häktningstiden går ut den 17 augusti.

– Det är en omfattande utredning och vi kommer inte att vara klara den 17 augusti. Jag kommer därför att begära åtalsförlängning den dagen, säger kammaråklagare Hediye Kurt som leder förundersökningen.

Publisert:

LÄS VIDARE