Marcus Wandt blir kvar i rymden – ett tag till

Publicerad 2024-02-03

Svenske astronauten Marcus Wandt blir kvar i rymden ett tag till.

Besättningens kapsel kan inte landa på jorden just nu.

De får i stället en ledig helg på rymdstationen.

Besättningen på Ax-3 kan just nu inte vända tillbaka till jorden som planerat för det är för dåligt väder utanför Floridas kust där de ska landa. Havet är inte tillräckligt stilla.

”Väl i atmosfären låter man kapseln falla till en läglig höjd för de första fallskärmarna att veckla ut sig, strax därefter vecklas nästa fallskärmar ut för att sänka farten ytterligare innan kapseln med astronauterna dimper ner i havet där bärgningsbåtar väntar dem”, skriver Rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Nu väntar man på en lucka i vädret.

”Nu har SpaceX, som ansvarar för resan, gjort bedömningen att vädret är för dåligt och att astronauterna därför får tillbringa lite mer tid på rymdstationen”, skriver Rymdstyrelsen.

”Rulla ut sovsäcken igen”

Besättningen kommer inte komma hem innan den 5 februari. De är klar med sitt arbete och får ledigt på lördagen.

”Gästfriheten är god och det är bara att rulla ut sovsäcken igen, så att säga. Tidigare i veckan anlände också en stor last med förnödenheter”, skriver Rymdstyrelsen.

Det finns ingen risk med att hålla kvar astronauterna på rymdstationen.

”Blir hemfärden mer försenad än måndag kan det bli så att man väljer att packa upp lite av forskningen igen och ta vara på den extra tiden i tyngdlöshet, men även utan forskning finns det alltid en hel del underhåll att göra med en rymdstation som snurrat runt jorden i över 23 år”, skriver Rymdstyrelsen.

Följ ämnen i artikeln