Fridolin: Höjda löner är viktigast

Publicerad 2015-08-31

Allt för få söker till lärarutbildningen och många lärare väljer att lämna yrket.

Gustav Fridolin tror att höjda löner och bättre arbetsmiljö kommer att göra yrket attraktivt igen.

– Det är världens roligaste jobb, säger utbildningsministern.

I torsdags presenterade Skolverket statistik som visar att var femte lärare i svenska skolan inte är behörig för minst ett av ämnena de undervisar i.

Utbildningsminister Gustav Fridolin (MP) ser kraven på lärarlegitimation som en garanti för hög kvalitet på undervisningen.

– Det är viktigt att säga att det är en stor ansträngning Skolverket gör som faktiskt ger effekt, säger han.

Studera på arbetstid

I brist på behöriga lärare får obehöriga täcka upp. För Fridolin är det viktigt att ta vara på dessa resurser.

– Har man ämneskompetens är vi öppna för att läsa in pedagogiken på arbetstid, säger Gustav Fridolin.

Överlag tycker han att det är viktigt att ge lärare möjlighet att utvecklas på sin arbetsplats. Själv jobbade han samtidigt som han läste till folkhögskolelärare.

– Det är givande att få applicera utbildningen på sitt arbete. Arbetsgivaren ska ge lärarna tid att göra det, säger Fridolin.

”Mer status att bygga broar”

Men det stora frågan att knäcka är: Varför vill så få bli lärare? Och hur lockar man fler till yrket?

Gustav Fridolin är övertygad om att höja lönerna är viktigast. Han tror också att samhällssynen förändrats.

– Vi har generellt slutat att värdera yrken där man tar hand om varandra. Det är mer status att bygga en bro än att vara lärare, säger Gustav Fridolin.

Han säger också att eftersom det blivit allt mer vanligt att lärare tvingas ägna sig åt andra saker så som administration, vilket bidragit till att sänka statusen på yrket.

– Det är ju världens roligaste jobb. Därför vill man inte ägna sig åt massa andra saker utan få fokusera på eleven, säger han.

Men det är faktiskt fler sökande till lärarutbildningen än för ett år sedan. Drygt tio procent fler har sökt i år än förra året, vilket glädjer Fridolin.

– Många unga värderar att göra en insats för samhället, säger han.

Höjda löner

För att hålla kvar de lärare som jobbar inom skolan är det nödvändigt att höja lönerna rejält. Tidigare i somras presenterade regeringen Lärarlönelyftet. Totalt ska tre miljarder per år satsas för att höja lärarnas löner. Eftersom de nyutbildade lärarna är så pass eftertraktade kan de ofta kräva en relativt hög lön.

– Lärarbristen har gjort att ingångslönen stiger. Men de måste fortsätta hos samma arbetsgivare, och därför måste vi höja lönerna hos de som redan jobbar, säger Gustav Fridolin.