Ryssland sågar FN-rapport om gasattack

Publicerad 2017-10-27

Det var den syriska regimen som låg bakom saringasattacken i den rebellkontrollerade staden Khan Sheikhun i april i år.

Det slår ytterligare en FN-utredning fast.

Diktatorn Bashar al-Assads allierade Ryssland sågar slutsatserna.

Det var klockan 06.30 på morgonen den 4 april som staden Khan Sheikhun i Idlibprovinsen attackerades med saringas från luften. Minst 87 människor dog.

På sociala medier spreds bilder på både barn och vuxna som behandlades för skador efter anfallet. På filmer som uppges ha spelats in på platsen syntes ett tiotal livlösa barn ligga uppradade på ett lastbilsflak.

Bilderna väckte ett ramaskri i omvärlden – och USA:s president Donald Trump svarade med att skicka kryssningsrobotar mot en syrisk flygbas.

Nu har en FN-utredning slagit fast att det var den syriska regimen som låg bakom attacken.

"Panelen är övertygad om Syrien är ansvarig för användandet av sarin mot Khan Sheikhun den 4 april 2017", skriver Organisationen för förbud mot kemiska vapen (OPCW) och FN-utredare i rapporten som släpptes på torsdagen.

Att det var nervgiftet sarin som användes har OPCW konstaterat tidigare.

Syriens regim har ännu inte svarat på rapporten, men har tidigare förnekat ansvar. Även Ryssland, som slåss på Assads sida i kriget i Syrien, har förnekat att regimen ligger bakom attacken.

Ryssland riktade snabbt hård kritik mot rapporten.

– Bara vid en första anblick kan man se många motsägelser, logiska avvikelser, att de använder tveksamma vittnesmål och obekräftad bevisföring, säger biträdande utrikesministern Sergej Rybakov till ryska nyhetsbyrån Interfax.

Den ryska kritiken var väntad. Enligt en rapport från EU:s insatsstyrka mot rysk propaganda, East Stratcom Task Force, har Ryssland aktivt arbetat för att sprida desinformation och motstridiga uppgifter om gasattacken och den kommande utredningen. Ryska statskontrollerade medier har bland annat hävdat att:

  • Attacken hände fem timmar före den verkligen ägde rum
  • Syriska armén bombade ett vapenlager där terrorister gömde saringas, som därmed läckte ut
  • Bilderna var fejkade
  • Attacken var påhittad, riggad av CIA eller en så kallad ”false flag”

I september fastog en annan FN-utredning att den syriska regimen som var ansvarig för attacken.

Den nya FN-rapporten kommer öka trycket på Assad-regimen, som den senaste tiden haft stora framgångar på det syriska slagfältet.

USA, som kämpar för att behålla sitt inflytande i landet, har tidigare lämnat motsägelsefulla budskap om Assads framtid. Men igår, torsdag, var utrikesministern Rex Tillersons besked klart:

– Vi tror inte att det finns en framtid för Assad–regimen. Assad-familjens styre är på väg att ta slut.

Samtidigt pågår förberedelser om ett åttonde runda fredssamtal i Genève, där regimen och oppositionen deltar.