FI om regeringens amorteringsbesked: ”Tolkar det som att vi nu är överens”

Publicerad 2022-12-22

Finansinspektionen välkomnar regeringens nya besked om amorteringskravet.

Samtidigt rasar tankesmedjan Timbro mot att regeringen inte uppfyller löftena som gavs innan valet.

– De bedriver en utredningspolitik istället för att lägga praktiska förslag, säger vd Benjamin Dousa.

Under torsdagen gav regeringen Finansinspektionen (FI) i uppdrag att kartlägga undantagen från amorteringskraven under vintern 2022 och 2023, för att se hur möjligheten att be om en tillfällig paus i amorteringen fungerar.

– Det regeringen nu ger oss i uppdrag är att se över hur individuella hushåll som har ekonomiska problem kan gå till bankerna och få amorteringskravet pausat. Det är det upplägget som vi tycker är viktigt, säger Henrik Braconier, chefsekonom på FI.

Inför valet utlovade regeringen och Sverigedemokraterna alla bolånetagare skulle kunna ansöka om amorteringspaus. Både Finansinspektionen Riksbankschefen Stefan Ingves har sågat förslaget.

Dagens besked välkomnas däremot av Finansinspektionen, som tycker att regeringen har backat.

– Jag tolkar pressmeddelandet som att vi nu är överens. De håller med om att vi ska prioritera att möjligheten till en individuell paus ska fungera, säger han.

FI: ”Upplägg som vi tycker är viktigt”

FI har tidigare stängt dörren helt för ett amorteringsstopp och tycker fortfarande att en allmän paus hade varit en dålig idé.

– I ett sådant läge hade människor inte behövt visa upp att man har ekonomiska problem för att omfattas av undantag från amorteringskravet, säger han.

På tankesmedjan Timbro är det inte lika glada miner. Vd Benjamin Dousa, med bakgrund i Moderaterna, är besviken på att regeringen inte hållit vad man lovade inför valet.

– Om man tittar på pressmeddelandet så är det ju ett steg i rätt riktning, men regeringen måste sätta ner foten, säger han.

Benjamin Dousa, vd på Timbro.

Sågas av tankesmedjan

Enligt honom borde ett amorteringsstopp redan vara på plats.

– Just nu har det inte kommit så mycket praktisk politik. De bedriver en utredningspolitik istället för att lägga praktiska förslag.

Benjamin Dousa riktar skarp kritik mot regeringens besked under det tuffa ekonomiska läge som råder.

– De gör ingenting över huvud taget för att underlätta situationen för vanliga familjer. Jag tycker att man ska börja leverera på de vallöften som gavs, säger han.

Aftonbladet har sökt finansmarknadsminister Niklas Wykman som avböjer ytterligare kommentar och hänvisar till en skriftlig kommentar:

”Mitt besked är att vi idag har gett Finansinspektionen i uppdrag att kartlägga undantagen från amorteringskraven. Uppdraget ska redovisas i juni år 2023. Detta är ett led i att följa upp amorteringskravet, i enlighet med regeringsförklaringen” skriver han till Aftonbladet.

Följ ämnen i artikeln