Aftonbladet storsatsar på AI: ”Vill leda utvecklingen”

Sju medarbetare ska utforska ny journalistik och teknik

Publicerad 2023-10-12

Martin Schori, biträdande redaktionschef, Katarzyna Rosiak, utvecklare, Mikaela Saletti, UX/design, Konrad Cronsioe, sidredaktör, Emilia Cederholm, breakingchef Sportbladet, Patrik Syk, poddproducent, Oleksandr Derechei, utvecklare, Moa Gårdh, produktchef och Elin Wieslander, onlineredaktör. Foto: Magnus Wennman/Aftonbladet

Aftonbladet storsatsar på journalistik och artificiell intelligens.

Sju medarbetare ska i ett nytt AI-nav på heltid utforska den nya tekniken och vad den kan göra för journalistiken.

Den tvärfunktionella gruppen ska utforska, testa och implementera AI i Aftonbladet för att göra arbetet mer effektivt och upplevelsen för användarna mer relevant.

– För oss är det viktigt att inte bara hänga med – utan leda den här utvecklingen, säger Martin Schori, bitr redaktionschef på Aftonbladet.

Aftonbladets nya AI-nav är en tvärfunktionell projektgrupp med sju medarbetare från nyhets-, sport- och poddredaktionen, samt utvecklingsteamet. De sju frikopplas från sina ordinarie jobb för att på heltid arbeta i AI-navet.

Gruppen ska ha fullt fokus på att identifiera, experimentera och implementera AI-lösningar i arbetet på Aftonbladet. Det kan handla om nya verktyg och tjänster men också genomlysa avdelningarnas arbetsprocesser för att göra jobbet mer effektivt – och roligare. 

Navet ska också säkerställa att Aftonbladet använder AI på ett ansvarsfullt och transparent sätt.

Lena K Samuelsson: Tagit världen med storm

– AI har tagit världen med storm och alla mediehus undersöker nu hur vi kan använda oss av det. Aftonbladet har en tradition av att ligga i framkant och navet är ett sätt att fortsätta göra det, säger Lena K Samuelsson, publisher på Aftonbladet.

Målet är inte bara att optimera hur vi arbetar idag utan också att hitta helt nya sätt att leverera journalistik till läsare, lyssnare och tittare. 

AI-navet projektleds av Emilia Cederholm, vars ordinarie roll är breakingchef på Sportbladet.

–  Det är ett mycket spännande projekt och jag ser fram emot att jobba med det här superladdade och duktiga teamet som nu får chansen att dyka ner i AI-världen och sedan ta vidare det ut till hela Aftonbladet och vår publik, säger hon.

Flera initiativ med AI

Sedan AI-boomen i vintras har Aftonbladet lanserat flera initiativ med hjälp av ny teknik. Bland annat har ett verktyg tagits fram som sparar tid och resurser för journalisterna, exempelvis automatisk textning av videos och ett transkriberingverktyg som på sekunder omvandlar ljud till text. Dessutom har Aftonbladet AI-genererade sammanfattningar i utvalda artiklar på Aftonbladet.se.

– Teknik är så klart inte ett mål i sig utan ett verktyg för att uppnå målet: en modern och effektiv nyhetstjänst. Navet kommer vara en bärande del i detta. Det känns väldigt kul att vi kan göra en sån här stor satsning med kompetenta och härliga kollegor, säger Martin Schori.

Här är Aftonbladets AI-nav:

  • Emilia Cederholm, projektledare
  • Katarzyna Rosiak, utvecklare
  • Mikaela Saletti, UX/design
  • Konrad Cronsioe, sidredaktör
  • Patrik Syk, executive poddproducent
  • Oleksandr Derechei, utvecklare
  • Elin Wieslander, onlineredaktör

Gruppen stöttas av Moa Gårdh, produktchef och representant för Aftonbladets ledningsgrupp och Martin Schori, biträdande redaktionschef och representant för redaktionsledningen.