Landets poliser strömmar till Stockholm: ”Kommer inte att ge oss”

Uppdaterad 2023-01-24 | Publicerad 2023-01-23

Ett 30-tal personer har gripits i våldsvågen som plågat Stockholm sedan juldagen.

Samtidigt går ledarfigurer i gängkrigen fria utomlands.

– Vi satsar väldigt mycket på det internationella samarbetet, säger rikspolischef Anders Thornberg.

Rikspolischefen mötte ett fruset pressuppbåd utanför polishuset på måndagskvällen.

– Vi har ett synnerligen allvarligt läge. Det våld med skjutningar och sprängningar vi har sett den senaste tiden är förfärande, säger Anders Thornberg.

I fredags inleddes en särskild händelse för att hantera våldsvågen, och poliser från hela landet strömmar nu till huvudstaden.

– Vi kommer ha en hög polisiär närvaro, det kommer synas på gator och torg. Men vi har också fått förstärkningar i det brottsutredande arbetet, det som kanske inte syns utan görs mer bakom kulisserna.

Måste hjälpa förstärkningen – att hitta

I två veckor får Stockholmspolisen hjälp av 100 ingripandepoliser från hela landet.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska dessa i första hand inte jobba med våldsvågen som drar fram i Stockholm – utan med de andra larm som polisen dagligen får in, som rån, bråk och inbrott.

Rikspolischef Anders Thornberg under eftermiddagens pressträff.

Detta för att Stockholmspoliserna fullt ut ska kunna fokusera på våldsspiralen.

Men samtidigt behöver förstärkningen någon som hittar i stan.

– De åker med någon med lokalkännedom. En buss kan bestå av tre från Göteborg och en från Stockholm till exempel, säger en uppgiftslämnare.

”Kan inte säga hur lång tid det tar”

Det extra tillskottet är uppenbart efterlängtat.

Men vad händer efter de två veckorna?

– Vi börjar med två veckor, sen tar vi ett nytt beslut. Det pågår parallellt, på nationella operativa avdelningen, diskussioner och förberedelse för en lång förstärkning, som vi gjorde i Malmö och Uppsala tidigare.

Han påtalade att det är viktigt att störa de kriminella, gripa och lagföra.

– Vi kommer inte ge oss, vi ska se till att Stockholm blir tryggt och säkert igen. Men exakt hur lång tid det tar kan jag inte säga.

Starten på helgens våldsvåg: Automateld mot en lägenhetsdörr i Fruängen i fredags kväll.

”14-åringar som är beredda att döda”

Ett 30-tal personer har gripits efter de våldsdåd som präglat Stockholm sedan julhelgen. En ny tendens är att hälften av de som grips är under 18 år. Enligt Aftonbladet uppgifter är det barn på 13, 14, 15 år som gripits med automatvapen.

– Många blir hänsynslöst utnyttjade av de här kriminella individerna, inlurade i det här och kanske också tvingade att göra det i hopp om att göra en kriminell karriär.

– Men det är viktigt nu att andra delar av samhället, socialstaten och rättsstaten kan kliva in med kraft här. Att det finns någon som kan omhänderta de här. För det är 13, 14-åringar som har skarpladdade vapen och är beredda att döda.

I fredags kväll kraschade en bil som jagades av polisen.  I bilen hittades automatvapen. Tre personer greps – två av dem  pojkar i nedre tonåren.

”Vi orkar”

Många av våldsdåden i Stockholm kopplas till ett krig om narkotikamarknaden – i Sundsvall. Aftonbladet har tidigare rapporterat om stridigheterna mellan en 24-åring med en ledande ställning i Dalen-nätverket, och en 36-åring från Uppsala som kallas ”Kurdiska räven”.

Båda befinner sig utomlands.

”Kurdiska räven”, 36, styr sitt kriminella nätverk från utlandet.

Vad gör ni för att komma åt de här ledarfigurerna, som befinner sig utomlands?

– Vi jobbar med Europol, vi jobbar bilateralt med olika länders polis. Vi satsar väldigt mycket på det internationella samarbetet. Det är tack vare det vi har gripit och lagfört så många, för vi har jobbat med krypterade appar tillsammans med andra länders poliser.

I den kalla januarikvällen ville rikspolischefen trots allt ge hopp om en vår.

– Vi orkar. Vi kommer inte ge oss. Vi är är för få, vi behöver växa, vi växer stadigt hela tiden, men vi behöver kraftsamla. Och de goda krafterna kommer segra på sikt, men här gäller det att ha en viss uthållighet.