Anders Kompass rasar över förslag om visselblåsarlag

Uppdaterad 2022-11-16 | Publicerad 2022-11-15

Anders Kompass.

Riksdagen är i morgon på väg att klubba igenom en kontroversiell visselblåsarlag.

Sveriges kanske kändaste visselblåsare som avslöjade sexualövergrepp mot barn i en FN-insats – Anders Kompass – vädjar nu till politikerna att dra i handbromsen.

– Jag blir mycket oroad över vad som är på väg att hända, säger han.

Den nya visselblåsarlagen skulle kunna innebära Säpo-utredning, hemliga tvångsmedel och upp till fyra års fängelse för journalister som publicerar uppgifter som skadar Sveriges förhållande till annan stat eller mellanfolklig organisation. Lagen skulle innebära att utlandsspioneri kriminaliseras och införs som tryck- och yttrandefrihetsbrott och i sin tur begränsar meddelarfriheten och anskaffarfriheten.

På onsdag väntas förslaget klubbas igenom av riksdagen efter att Socialdemokraterna och Moderaterna enats i frågan.

Flera stora avslöjanden hade sannolikt varit förbjudna om lagen funnits tidigare. Ett sådant exempel är Anders Kompass visselblåsning gällande sexuella övergrepp på barn inom ramen för en FN-insatsen i Centralafrikanska republiken.

Nu ser han med stor oro på det nya lagförslaget som kan komma att klubbas igenom i Sveriges riksdag, särskilt med tanke på att Sverige varit ett föredöme gällande pressfrihet.

– Det är utifrån de erfarenheterna, principerna och rättigheterna som vi har vuxit upp med och agerat genom på olika sätt även jag som tjänsteperson, såväl inom Sverige som inom FN-systemet. Jag blir orolig nu när jag läser om hur detta, inte minst massmedias oro, och tystnaden från politiskt håll.

Kan lagen ha en dämpande effekt gällande visselblåsare, källor samt journalister som ska rapportera?

– Bara att den osäkerheten finns tycker jag är farlig. Jag tycker inte att det ska finnas sådana oklarheter och osäkerheter kring vad det egentligen handlar om. Jag var beredd att betala priset inom FN och det hade inte varit hemskare än att jag blivit avskedad. Men om det handlar om att man också ska få en fängelsedom, det ska inte förekomma i Sverige tycker jag.

Enligt Anders Kompass har frågan inte debatteras och diskuterats tillräckligt mycket och att det finns allt för många oklarheter kring den.

– Det får inte finnas några frågetecken kring hur den ska tolkas och sen lämnar man över den till rättsinstanserna. Vi har i alla fall ett bra rättssystem men om det inte är tillräckligt klart och tydligt vad lagen handlar om, så kan det också blir svårt där, säger han.

Både Socialdemokraterna och Moderaterna har enats i frågan.

Kan anses som ”försvarligt” i domstol

En fråga som lyfts fram av politiker som försvar till den nya lagen har varit att domstolen skulle få möjlighet att inte utdela straff om gärningen anses vara ”försvarlig”.

Det argumentet sågar Anders Kompass.

– Då betyder ju det att man först blir anklagad. Sen lämnar man över allting och blir förmodligen avstängd och utsatt för en enorm granskning. Sen kan man då i slutändan kanske få rätt, för att det var försvarligt det man gjorde. Det handlar om att då rädda människor som blivit utsatta, säger han.

Planen är att riksdagen ska ta ställning till lagförslaget i morgon onsdag. Anders Kompass hoppas att det skjuts upp och att frågan utreds vidare.

– Jag ser inte varför man måste hasta igenom det här och rösta fram någonting som inte har debatterats och diskuterats förrän nu när väldigt viktiga frågor blir resta och inte minst ifrån journalistiskts håll. Men även från rättshåll, advokater och jurister, som också uttryckt oro, säger han.

”Som individ är man väldigt sårbar”

Anders Kompass var tidigare chef för fältarbetet vid FN:s kontor för mänskliga rättigheter i Genéve. I juli 2014 fick han en rapport om FN-soldaters sexövergrepp mot barn i Centralafrikanska republiken. Han slog larm men möttes av att FN försökte tysta ner det hela och försökte avskeda honom. En oberoende extern utredning konstaterade sedan att han handlat helt korrekt och riktade i stället stark kritik mot FN-ledningen.

Hur utsatt är man när man lämnar en uppgift som sen växer till en stor sak?

– Det är hemskt, man är fruktansvärt utsatt. Hela maskineriet och överheten går efter en. Jag räddades ju faktiskt av både anonyma källor in FN-systemet som läckte men också framförallt från massmedia som lyfte min sak. Hade det inte varit för det så hade jag blivit dömd, alltså avskedad, vilket inte var det hemskaste som kan inträffa. Men det hemskaste var ju att man var utsatt för den här kampanjen om att man skulle ha begått ett allvarligt brott. Som individ är man väldigt sårbar.

Följ ämnen i artikeln