Väder

Efter värmen – nu kommer ösregnet

Av: 

Linus Lindgren

NYHETER

Det har varit sommarvärme – men nu riskvarnar SMHI för att ösregnet drar in över sydvästra Sverige.

Och ovädret kan ställa till med stora problem.

– Det är risk för översvämningar och det kan bli kraftig åska, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Nu är det dags att byta shortsen mot sydvästen, sandalerna mot gummistövlarna och parasollet mot paraplyet. Sommarvärmen i södra Sverige är bortblåst och i kväll kommer skyfallet.

– Det väntas regnskurar med inslag av kraftig åska och lokalt kan det komma väldigt stora regnmängder på bara några timmar, säger Sofia Söderberg, meteorolog på SMHI.

Risk för översvämningar

Prognosen är osäker och exakt var det blir som besvärligast är svårt att säga. Men där skurarna slår till som hårdast ser det ut att kunna bli problematiskt och SMHI har därför gått ut med en riskvarning för nordvästra Skåne och södra Halland.

– Där det kommer regna som mest kan det komma 30 millimeter på några timmar. Då finns det en risk för översvämningar av vägar, källare och dagvattenbrunnar, säger Sofia Söderberg.

Varningen är inte på den tregradiga skalan som SMHI använder sig av vid besvärligt väder. Detta främst på grund av att de kraftiga skurarna kommer bli så lokala.

En risk innebär att vädret kan bli mycket besvärligt.

Kraftig åska

Dessutom tar skurarna med sig åska – som kan bli väldigt kraftig.

Ovädret ser ut att kunna börja under söndagseftermiddagen och försätta under kvällen och natten.

– Skurarna ser ut att mattas av under natten men det kan fortfarande vara några skurar kvar under måndagen, säger Sofia Söderberg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Belgien–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

regn

Till shoppen
Till shoppen
Publisert:

LÄS VIDARE

Ingen mer sol i sikte så långt prognosen räcker

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder

SMHI

Översvämningar

Skåne

Hallands län