Kravet på ministern: Kalla upp Anna Kinberg Batra

Publicerad 2024-04-03

Anna Kinberg Batra gav sin kompis ett toppjobb på Länsstyrelsen i Stockholm.

Efter Aftonbladets avslöjande riktas nu krav på att ansvarig minister agerar.

– Det verkar inte som att det här har gått rätt till. Jag har svårt att se att det bara skulle vara en sökande till en sådan tjänst, säger Ida Karkiainen (S), tidigare civilminister.

Aftonbladet avslöjade i förra veckan att landshövding Anna Kinberg Batra har anställt en nära vän som planeringschef. Tjänsten skapades kort efter att Kinberg Batra tillträtt som landshövding i Stockholm. Den utannonserades inte, bortsett från att en lapp hängdes upp i receptionen på Länsstyrelsen i Stockholm.

Ingen annan än Kinberg Batras vän Anna Borgs sökte jobbet.

Anna Kinberg Batra, landshövding i Stockholm.

Riksdagsledamoten Ida Karkiainen (S), tidigare civilminister och nu ordförande i riksdagens konstitutionsutskott, anser att civilminister Erik Slottner (KD) bör kalla Anna Kinberg Batra till samtal.

– Det är otroligt viktigt att det finns en hög tillit till statsförvaltningen. Att man kan lita på att rekryteringar har gått rätt till och att det inte sker vänskapsrekryteringar. Ministern bör åtminstone informera sig om vad som har hänt, säger hon.

Ida Karkiainen (S), tidigare civilminister.

”Allvarliga anklagelser”

Karkiainen säger vidare att juridiska experter får avgöra huruvida Batra gjort rätt eller fel, men tillägger att det inte ser ut som att det gått rätt till.

Har du förtroende för att Slottner kan sköta det här?

– Det här är allvarliga anklagelser och han måste informera sig om vad som har hänt. Har det inte gått rätt till så måste han påpeka vilka regler som gäller för rekrytering.

Hade du varit lika kritisk om en socialdemokrat agerat likadant som Anna Kinberg Batra eller handlar du på att trycka dit en politisk motståndare?

– Det här handlar om att hålla ordning på förvaltningen och staten. Hade det varit en socialdemokratisk regering hade samma krav ställts.

Erik Slottner, civilminister, bör kalla till sig Anna Kinberg Batra, anser Ida Karkiainen.

Kan vara korruption

Tidigare har Anna Kinberg Batras agerande kritiserats av fackförbundet ST, som ifrågasätter om anställningsprocessen har gjorts ”by the book”. En av Sveriges främsta experter på förvaltningsrätt, professor Olle Lundin vid Uppsala universitet, menar att tillvägagångssättet kan vara korruption.

– Korruption innebär att man utnyttjar sin offentliga makt till att ge någon eller sig själv en förmån. Det är inte helt ovanligt att vi ser det hos statliga myndigheter, sa han till Aftonbladet i förra veckan.

Civilminister Erik Slottner vill inte kommentera kravet från S. Hans pressekreterare Erika Svanström ger följande kommentar på frågan om han tänker prata med Kinberg Batra:

”Vi för regelbundet samtal med myndighetschefer, inklusive landshövdingar, vilket Socialdemokraterna väl känner till.”

Aftonbladet har upprepade gånger sökt Anna Kinberg Batra för en intervju men hon har inte återkommit med svar. Kommunikationschefen på Länsstyrelsen i Stockholm, Johan Johansson, har under en vecka sagt att hon inte är tillgänglig.

Olof Svensson