Så ska jägarna stoppa svinpesten – kan ta månader eller år

Publicerad 2023-09-09

Teorin är att den afrikanska svinpesten kom till Sverige via soptippen i Fagersta.

Nu ska jägarna ut i den ”förbjudna zonen” och söka efter döda och smittade vildsvin – meter för meter.

Innan de är klara får ingen gå ut i skogen. Det kan ta månader – eller år.

Det är allvarliga miner på dem som samlats på parkeringen utanför Folkets hus i Fagersta. Framför den gula fasaden står jägare, politiker och tjänstemän från Jordbruksverket och Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA).

För första gången har afrikansk svinpest upptäckts i Sverige. Teorin är att den lokala soptippen är epicentrum för den nya smittan. Vildsvinen har tagit sig in och ätit smittat slaktavfall.

– Det är ett möjligt scenario att det kommer därifrån. Där har det funnits tillgång till mat och vildsvinen har kunnat springa rätt in genom staketet. Men oavsett om det är där smittan startat eller inte så samlas de där, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

Spärrat av skogen

Nu har Jordbruksverket beslutat att ett 1 000 kvadratkilometer stort område ska stängas av. Ingen får vistas i skog och mark. Under dagen har möten hållits med lokala jägare och platser där döda vildsvin hittats har inspekterats. En plan har ritats upp. Man måste handla snabbt.

– Belgien och Tjeckien har haft liknande förutsättningar. Man måste sätta in åtgärderna snabbt och samarbeta med lokala jägare. Men först måste vi få reda på hur stort område som faktiskt är drabbat, säger Karl Ståhl.

Så i morgon – lördag – ger sig ett 20-tal jägare från de lokala jaktlagen ut i skogarna. Hela området har delats upp i kvadrater på 300 gånger 300 meter. Där ska de vandra två och två. Vända på varje sten på jakt efter döda och sjuka vildsvin. Kvadrat för kvadrat. Ett arbete som kan ta månader innan alla är skjutna.

Statsepizootolog Karl Ståhl.

– Nu börjar vi i området där vi gjort fynden och sen arbetar vi oss utåt. Men det är klart, om en 14 dagar måste vi gå tillbaka till rutorna vi sökt igenom en gång till för att se att det inte kommit nya vildsvin dit, säger Lars Björk, jaktvårdskonsulent på Jägarförbundet.

Laboratorieveterinär Emil Wikström-Lassa.

Mjältar och knäckta lårben

När vildsvinen hittats ska det tas prover. Är kadavret relativt färskt tar man det från mjälten. I värsta fall, om kroppen är i för dåligt skick får man knäcka ett lårben och ta benmärgen. Sen skickar proverna till Uppsala för analys. För vildsvinet väntar förbränningsugnen som körts upp speciellt för ändamålet. Antagligen kommer hundratals vildsvin slängas in i ugnen innan smittan är under kontroll.

– Nu i sommarvärmen är det oftast ganska äckligt skulle man kunna säga. Men vi är vana att obducera djur, så man tänker inte på det, säger laboratorieveterinär Emil Wikström-Lassa som tagit prover under dagen.

”Ground zero”

Längre bort på parkeringen står kommunstyrelsens ordförande, Åsa-Märta Sjöström (S). Att kommunen soptipp blir känd som svinpestens ”ground zero” är knappast en dröm för en politiker.

Kommunstyrelsens ordförande, Åsa-Märta Sjöström.

– Verkligen inte, det är ingenting som känns roligt över huvud taget. Men vi gör allt vi kan för att det här ska gå så bra som möjligt och arbetar tillsammans med Jordbruksverket för att begränsa smittan, säger hon

Men tills vidare får sopstationen fortsätta hålla öppet, säger statsepizootolog Karl Ståhl.

– Det ger en möjlighet för oss. Om vi vill skjuta dem eller fånga in dem så är sopstationen en bra plats. Det är ett bra sätt att behålla dem inom området för där finns det mat. Vi vill inte att de ska sprida sig till andra kommuner.

Trollskogen

Tjänstemännen, jägarna och politikerna skingrar sig. Det är det dags för mat och vila. Det här är den första dagen av många i kampen mot svinpesten.

Lite längre bort, utanför Coop, står Bill Peach, 9 år gammal. I dag skulle han egentligen ha varit uppe på Svartberget – eller trollskogen som det också kallas.

– Det sägs att det finns troll där, men det gick inte för att det är svinpest.

Nu kan det ta månader, eller till och med år, innan Bill får komma ut i trollskogen igen.

– Det är tråkigt, för det är roligt att vara i skogen.