Myskoxen Brutus har fått ett nytt hem

Uppdaterad 2021-08-24 | Publicerad 2021-08-23

Den (ö)kände myskoxen Brutus har fått ett nytt hem.

Idag flyttades han, från Bergs kommun, till Myskoxcentrum i Härjedalen.

– Det känns bra att vi lyckades sy ihop den här lösningen då avlivning var det andra kvarstående alternativet, säger August Knutsson, chef för Lokalpolisområde Jämtland Härjedalen.

Idag har polisen, tillsammans med veterinär och personal vid Myskoxcentrum, flyttat den (ö)kände myskoxen Brutus. Brutus, som fick sitt namn av Naturvårdsverket, sövdes ner tidigt på måndagen och därefter gick flyttlasset från Bergs kommun till Myskoxcentrum i Härjedalen.

Adressändringen genomfördes friktionsfritt, enligt polisen.

– Det känns bra att vi lyckades sy ihop den här lösningen då avlivning var det andra kvarstående alternativet, säger August Knutsson, chef för Lokalpolisområde Jämtland Härjedalen.

Gjorts flera försök att få bort Brutus

Brutus lämnade sin flock i fjällvärlden väster om Tännäs 2018 – kanske bortsjasad av flockens ledartjur. I början höll han ihop med en annan vilsen och ung myskoxtjur, men de kom ifrån varandra ganska snabbt. Sedan dess har Brutus vandrat omkring i Svenstavik och och letat efter en ny familj, stångats med solur och stundtals spanat på kossorna i hagarna.

– Den här myskoxen har i flera års tid kommit till olika byar i länet. Flera boende här har ringt och varit oroliga för sin säkerhet, säger August Knutsson.

Brutus ben har tagit honom till många platser. Här poserar han framför en rödmålad villa.

Under hösten var Brutus på dåligt humör, och boende i Jämtland larmade då om att hans närvaro.

– Han slängde upp all som var löst på gården; ett blomsterarrangemang som frun ställt upp flög upp i luften och så körde han huvudet rätt in i ett solur i betong, berättade Carl Eldebro för Aftonbladet efter det oväntade besöket i höstas.

Enligt polisen har det gjorts ett flertal skrämsel- och bortstötningsförsök för att få bort Brutus – men varje gång de försökt har han kommit tillbaka.

– Det har varit en lång följetong i flera års tid det här, säger August Knutsson.

Vid ett tillfälle i vintras befarade man att Brutus försvunnit. Men i somras var han alltså tillbaka igen, på nya upptåg.

Tills idag då, för nu har Brutus flyttats – för kanske sista gången.

Många försök att skrämma Brutus har gjorts. Men inga taktiker har funkat på den stabile myskoxen.

Följ ämnen i artikeln