Sjukhus strömlöst i Gaza efter stormning – flera döda

Publicerad 2024-02-16

Sjukvårdare i Nasserssjukhuset efter en tidigare israelisk attack.

Nassersjukhuset i staden Khan Yunis i Gaza är strömlöst efter Israels stormning.

Efter detta har fyra patienter dött, rapporterar AP.

Dessutom dog en patient och flera skadades när militären öppnade eld mot sjukhuset.

Följ ämnen
Israel
Gaza

Under onsdagen beordrade Israel Nassersjukhuset i södra Gaza att evakuera. Detta efter att byggnaden varit belägrad i nästan en vecka.

– Det finns inget vatten, ingen mat. Det är skräp överallt. Avloppsvatten har översvämmat akutmottagningen, säger Raed Abed, en patient som lämnat sjukhuset till nyhetsbyrån AP.

Enligt läkare på sjukhuset har en evakuering inte kunnat ske på ett säkert sätt. Senare stormades byggnaden av soldaterna.

– En patient dog och sju skadades när sjukhuset hamnade under beskjutning på onsdagen, säger Khaled Alserr, en av de återstående kirurgerna på sjukhuset, till AP.

Israeliska soldater.

Militären grep ett dussin

Den israeliska armén uppgav att de var där för att leta efter kvarlevor från Hamas gisslan. Israel anklagar även Hamas för att använda sjukhusen och andra byggnader för att gömma Hamas soldater.

När militären sökte igenom sjukhuset beordrade de fler än 460 personer ur personalen, patienter och deras anhöriga att gå in i en annan byggnad, enligt det Hamas-kontrollerade hälsoministeriet i Gaza.

Sökandet pågick i flera timmar. Enligt militärens talesperson Daniel Hagari grep de ett dussintal misstänkta för att ha deltagit i attackerna den 7 oktober. Han uppgav på X att militäroperationen fortsätter.

Sjukvårdare i Nasserssjukhuset efter en tidigare israelisk attack.

Flera patienter döda

Organisationen Läkare utan gränser har sagt att de var tvungen att fly från sjukhuset och lämnade patienter ensamma kvar.

Gazas hälsoministerium uppgav att sex personer som intensivvårdades och tre spädbarn lämnades utan mat och personal. Bränslet till generatorerna som höll deras liv igång var dessutom på väg att ta slut.

Natten mot fredagen bröts strömmen helt och till slut stannade generatorerna av till följd av attacken, enligt Hälsoministeriet. Till följd av det har fyra patienter har dött.

– Situationen eskalerar för varje timme, sa kirurgen Khaled Alserr till AP.

Följ ämnen i artikeln