Finansministerns besked: ”Självklart vill vi sänka skatten”

Publicerad 2023-06-28

Det ekonomiska läget kommer att fortsätta vara tufft en tid framöver, siar finansminister Elisabeth Svantesson (M). Men becksvart är det inte och Moderaterna driver på för skattesänkningar.

Samtidigt som regioner och kommuner skriker efter mer pengar för att klara kostnadsökningar, utesluter inte finansministern att det kan finnas utrymme även för kommuner att sänka skatterna.

– Om man har möjlighet att sänka skatten och är en välskött kommun och klarar av att ha hög kvalitet. Då har man lyckats väl. Så varför inte?

Sverige plågas av hög inflation och köpkraften sviktar hos svenska hushåll. Höga räntor och stigande priser har blivit en giftig cocktail som ger röda siffror i slutet på månaden för många familjer.

Det vill finansminister Elisabeth Svantesson kompensera, om inte nu så snart. På agendan finns skattesänkningar för låg- och medelinkomsttagare.

Tidigare har finansministern inte velat ge några besked om när en skattesänkning på arbete kan införas, nu är hon tydlig med att det ska ske under nästa år eller året därpå.

– Löntagarna har drabbats hårt av den höga inflationen. Många av våra stödsystem, garantipension eller försörjningsstöd, har ökat och skrivits upp med inflationen medan löntagarna har sett sin köpkraft urgröpt. Vi ser ett behov av att stötta hushållen med sänkta skatter. Sedan om det blir i den här budgeten eller nästa får vi återkomma till, säger Elisabeth Svantesson när Aftonbladet träffar statsrådet i Almedalen på Gotland.

Aftonbladets Fredrik Björkman intervjuar finansminister Elisabeth Svantesson i Almedalen.

”Jag känner mig inte stressad”

Aftonbladet har tidigare rapporterat om den interna kritik mot partiledningen som finns i Moderaterna och som bland annat rör reformtempot i regeringen – inte minst när det kommer till skattesänkningar och jobbskatteavdrag.

Nu ser det alltså ut att komma ett svar från finansministern om att regeringen kommer att sänka skatten i närtid.

– En reform i taget och allt har sin tid, men självklart vill vi sänka skatten för människor som arbetar. Särskilt nu med tanke på att inflationen gjort många fattigare, säger Elisabeth Svantesson.

”Det är skadligt att höja skatten i det här läget, men varje kommun har sina egna beslut att fatta”, säger Svantesson.

Känner du dig stressad av att skattesänkningar ännu inte kommit till?

– Jag känner mig inte stressad. Jag är helt fokuserad på att ta oss igenom det här besvärliga läget. När vi har inflation som bara måste bekämpas då är begränsningarna större, vi ska vara återhållsamma. Då kan vi inte göra allt på en gång. Men att vi ska sänka skatten, det är vi överens om.

På fredag ska Elisabeth Svantesson ge sin nya bedömning av det ekonomiska läget i Sverige. Hon vill i dagsläget inte nämna några siffror, men generellt ser det ändå inte så mörkt ut, menar finansministern.

 I augusti gör finansdepartementet en sista bedömning som ligger till grund för budgetförhandlingarna mellan Tidöpartierna.

– Även om vi har en hög arbetslöshet i förhållande till många andra länder i Europa, så är arbetsmarknaden på många sätt stark. Både BNP-utfall och arbetsmarknadsutfall har överraskat på uppåtsidan. Prognosen vi har är att arbetslösheten kommer att öka, men vi ser inte en enormt stor ökning av arbetslösheten.

Beskedet nu är att staten inte kan kompensera för allt, men vad säger du till familjer som ligger på gränsen nu ekonomiskt?

– Jag ser det. Jag pratar med väldigt många som har det tufft. Det kommer att vara tufft ett tag till. Det är därför det är så otroligt viktigt med inflationsbekämpning, men jag kommer inte att lämna de mest utsatta hushållen i sticket.

”Skadligt att höja skatten i det här läget”

Trycket på regeringen om att agera så att välfärden säkras när ekonomin går knackigt har ökat. Flera regioner och kommuner har varnat för stora neddragningar inför nästa år, om staten inte kommer till undsättning med mer pengar.

Finansministern anser att regioner och kommuner bör täcka kostnaderna delvis genom att använda de överskott som byggts upp under tidigare år.

Elisabeth Svantesson pratade om välfärden.

Resterande del ska täckas av staten. Hur mycket pengar det rör sig om, vill finansministern ännu inte berätta. Anledningen är att hon vill invänta så färska siffror om ekonomin som möjligt för att kunna göra den bästa möjliga bedömningen. I augusti gör finansdepartementet en sista bedömning som ligger till grund för budgetförhandlingarna mellan Tidöpartierna.

– Det är rörlig materia, säger Elisabeth Svantesson.

Finansministern uppmanar kommuner och regioner att prioritera och effektivisera för att klara det ansträngda ekonomiska läget. Hon vill helst inte se att kommuner höjer skatten för att klara kostnadsökningarna.

– Det är skadligt att höja skatten i det här läget, men varje kommun har sina egna beslut att fatta.

Att däremot sänka skatten, givet att välfärdens kvalitet också kan säkras, ifrågasätter Elisabeth Svantesson inte.

– Om man har möjlighet att sänka skatten och är en välskött kommun och klarar av att ha hög kvalitet. Då har man lyckats väl. Så varför inte? Men de flesta kämpar med tankarna att höja skatten.

Ulf Kristersson och Elisabeth Svantesson.