"Det kommer bli mer kameraövervakning på festivaler"

Publicerad 2016-07-06

Rikspolischefen: Vi gör allt för att förhindra detta

Visby. Rikspolischef Dan Eliasson kräver mer kameraövervakning på svenska musikfestivler.

När festivalsommaren nu fortsätter lovar han ett krafttag mot sexuella övergrepp.

– Vi gör allt vi kan för att förhindra detta, säger han.

En våg av sexuella övergrepp på musikfestivaler har skakat Sverige den senaste veckan. På festivalen Putte i parken i Karlstad anmäldes 25 fall. På Bråvallafestivalen i Norrköping anmäldes 15 fall - dessutom fem våldtäkter.

I morgon börjar Peace and Love i Borlänge och rikspolischefen Dan Eliasson lovar ett krafttag för att förhindra sexbrotten.

– Man bli upprörd och förbannad. Tjejers och kvinnors sexuella integritet ska inte kränkas, det ska vara tryggt att gå på konsert, säger han.

Hur stort ansvar har polisen för att förhindra detta?

– Polis och arrangörer har ett stort ansvar, vi ska skapa trygga miljöer. Samtidigt är det svårarbetade miljöer, vi vet att det är svårt att hålla kontroll i stora publikhavet och att det är svårt att utreda sexuella kränkningar där.

Kommer bli mer kameraövervakning

Hur ska ni förhindra det?

– Vi måste jobba ännu närmare arrangörerna, kanske ställa ännu mer krav. Se till att det blir fler vuxna, jobba med belysning, se till att det inte finns dolda områden.

Du, som ytterst ansvarig, har fått ta emot kritik, vad säger du om den kritiken?

– Jag förstår att det finns kritik mot polisen och ytterst mot mig som är ansvarig rikspolischef. Samtidigt kan polisen aldrig garantera att brott inte begås. Det gäller terror, sexuella ofredanden, det gäller stölder, det gäller allt i vårt samhälle. Men vi gör allt vi kan för att kunna eliminera och förhindra detta.

Är kameraövervakning på festivaler ett sätt att stoppa det?

– Ja. Vi kommer få se mer kameror på festivaler. Samtidigt är det områden där människor vill vara lediga och ha skoj och man vill inte ha sin integritet kränkt. Vi måste hitta balansen. Men mer kameraövervakning blir det definitivt.

Slår ifrån sig kritiken

Dan Eliasson har även fått kritik för polisens ”tafsa inte-armband” som har delats ut på festivaler. Syftet är att göra besökare uppmärksamma och anmäla ofredanden, men kritikerna menar att det är att fokusera på offren och inte förövarna.

– Den kritiken tar jag mycket, mycket lätt på. Det verkar vara så att många tror att det enda vi gör är att be ungdomar sätta på sig armband, inget kunde var mer fel. Det är naivt och okunnigt att påstå något sådant. Det här är ett sätt att medvetandegöra killar att det är ett brott att tafsa. Det är ett sätt att medvetandegöra och uppmuntra tjejer att anmäla. De som säger att det här är något som är dåligt. De har helt fel.

”Åkesson skulle ge mig sparken”

Under en utfrågning i Expressen i Almedalen sa Eliasson att han kommer att avgå om Jimmie Åkesson blir statsminister. Eliasson har även flera gånger tidigare uppmärksammats för kritiska uttalanden om Sverigedemokraterna.

– Jag fick frågan om jag kommer sitta kvar om Jimmie Åkesson blir statsminister och svaret är nej, med största sannolikhet inte. Och skulle jag inte avgå är jag säker på att han skulle ge mig sparken.

Är det din roll som myndighetschef att gå ut och ha åsikter om olika partier?

– Om jag får frågor besvarar jag dem om jag tycker det är lämpligt. Den här gången tyckte jag att det var lämpligt.

– Jag har överlag svårt att förstå varför folk tycker att jag som myndighetschef inte bör uttrycka den typen av åsikter.