Äldreexperterna om lättnaderna: Njut, men ta det försiktigt!

Uppdaterad 2021-04-25 | Publicerad 2021-04-24

Att vaccinerade äldre nu får krama barnbarnen välkomnas av många.

Däremot varnar flera professorer för att ta ut svängarna för mycket efter första dosen

– Även om man är skyddad från allvarlig sjukdom så bör man inte hejvilt springa omkring och kramas utan vara lite försiktig, säger professor Ingmar Skoog.

För drygt en vecka sedan presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer för de personer som har blivit vaccinerade.

Numera är det tillåtet att kramas, träffa människor inomhus och gå och handla för de som blivit vaccinerade med minst en dos och låtit den verka i tre veckor.

– Nu är det okej att krama sina barnbarn igen, men var uppmärksamma på symtom, sa generaldirektör Johan Carlson, men betonade att de allmänna rekommendationerna om avstånd och minskad trängsel fortfarande kvarstår då smittspridningen är fortsatt mycket hög.

Aftonbladet har under veckan pratat med tre professorer om hur de lättade restriktionerna påverkar den största och mest sköra gruppen – de äldre.

”I kontakt med en äldre närstående som också blivit vaccinerad är smittorisken väldigt liten. Där kan man nästan säga att man kan kramas hur mycket som helst”, säger Yngve Gustafsson.

”Inte helt oproblematiskt”

Yngve Gustafson, professor i geriatrik vid Umeå universitet, menar att det är oerhört värdefulla för att minska den sociala isoleringen som varit bland äldre, men att lättnaderna inte är helt oproblematiska.

– För friska 70–75 åringar ger vaccinet att ett fullgott skydd så för dem är det en väldigt liten risk att krama barnbarnen. Men för de som bor på äldreboenden eller har hemtjänst och kanske är multisjuka och undernärda och därmed har ett nedsatt immunförsvar blir vaccineffekten både nedsatt och kanske även kortvarig.

För här gruppen bör därför kramar med barnbarn ske med största försiktighet.

– I kontakt med en äldre närstående som också blivit vaccinerad är smittorisken väldigt liten. Där kan man nästan säga att man kan kramas hur mycket som helst. Men gällande yngre barnbarn som inte är vaccinerade bör man vara väldigt uppmärksam på minsta sjukdomssymtom eller om de nyligen varit i kontakt med någon som är konstaterad smittad.

Äldreforskaren Ingmar Skoog.

Löper hög risk att dö

Även Maria Eriksdotter, professor och överläkare i geriatrik vid Karolinska institutet och Karolinska universitetssjukhuset Huddinge, tycker att det är härligt med lättade restriktioner för de äldre, men tycker också att det är problematisk, då många äldre fortfarande inte är fullvaccinerade.

– Detta är en grupp som löper hög risk att drabbas av svår sjukdom och död. Jag förstår att man vill öppna upp för den här gruppen som har varit väldigt noga med att följa råd och rekommendationer, och jag förutsätter att Folkhälsomyndigheten har gjort en ordentlig riskbedömning.

– Men det är fortfarande viktigt att de som vaccinerats fortsatt är försiktiga och inte tar ut svängarna för mycket.

Hon uppmanar framförallt till extra försiktighet veckorna efter första dosen.

– Det är viktigt att man i sin glädje inte tummar på detta. Jag förstår att många som varit isolerade nu vill träffas och att man ser ljuset i tunneln, med i takt med att fler blir vaccinerade så minskar också riskerna, förhoppningsvis de närmsta månaderna, så det gäller att hålla ut.

Inte springa hejvilt

Samtidigt poängterar Maria Eriksdotter att det råder en del oklarheter kring vad som egentligen gäller för gruppen äldre.

– Jag tycker att en del av rekommendationerna är lite otydliga, vilket gör att de kan bli svåra att följa. Vem får man egentligen träffa och hur?

Även Ingmar Skoog, professor i psykiatri vid Göteborgs universitet, förstår att många äldre nu gläds över lite mer frihet, men uppmanar även han till försiktighet.

– Även om man är skyddad från allvarlig sjukdom efter första dosen så är det fortfarande viktigt att tänka på att man kan smitta andra och själv få en mild variant. Därför bör man inte hejvilt springa omkring och krama andra utan vara lite försiktig, även om jag förstår att detta betyder fruktansvärt mycket.

Lika farligt som cancer

På frågan om han anser att lättnaderna kommit för snabbt säger Ingmar Skoog att det i mångt och mycket är frågan om en risk- och nyttabedömning.

– Jag tror det är viktigt att den här gruppen får börja komma ut i samhället igen. Att isolera sig är inte heller nyttigt. Visst finns det en risk att man kan bli smittad och smitta andra men det påverkar också hälsan att vi har haft dessa hårda restriktioner så pass länge.

Även Yngve Gustafson menar att lättnaderna kommer bidrar till förhöjd livsglädje och kan därmed minska risken för depression och sjukdom bland äldre.

– Vi vet att kroppens immunförsvar, framförallt hos äldre, påverkas av depression och ökar risken för att bli allvarligt sjuk. Depression är en malignt sjukdom och lika farlig som cancer. Skillnaden är att man i regel lättare överlever cancer. Jag hävdar att om du är gammal och blir deprimerad så är det nästan lika farligt som coronainfektionen.

”Mest orolig för unga”

Du menar alltså att äldre faktiskt kan dö om de inte får mänsklig kontakt?

– Ja, det går att säga.

Trots att gruppen äldre har varit dem som varit mest isolerade under pandemin så tror Ingmar Skoog att de har goda chanser att återgå till ett vanligt liv igen.

– Jag är mer orolig för de yngre, unga vuxna i tonåren som kanske inte har kunnat gå i skolan och träffa kompisar. Där tror jag att vi kommer att se en mer långsiktig effekt.