Mattias, 17, har varit försvunnen i en månad: ”Oerhört frustrerande”

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

En månad har gått sedan 17-årige Mattias försvann mitt i natten, utan skor eller jacka.

Men trots stora sökinsatser och hundratals förhör har polisen inte kommit närmare en lösning.

– Det är vår högsta önskan att vi ska hitta honom, så att släkt och vänner ska få vetskap om vad som hänt, säger lokalpolisområdeschef Roger Olsson.

Natten till den 5 december lämnar Mattias, 17, en fest i Ljungby. När han inte kommer hem ger sig hans mamma och tvillingbror ut för att leta. Men han hittas inte, och morgonen därpå anmäls Mattias försvunnen.

Sedan dess har enorma sökinsatser gjorts, bland annat med dykare och specialsökhund. Men en månad senare finns fortfarande inga spår efter 17-åringen.

– Det senaste var ett skogsområde vi sökte av efter ett tips om ett klädesplagg som skulle kunna knytas till honom. Men det gav inget, säger Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby.

Några dagar efter försvinnandet inleder polisen en utredning gällande människorov. Men än så länge finns ingen misstänkt.

Mattias, 17, har varit försvunnen i en månad.
Foto: Privat
Mattias, 17, har varit försvunnen i en månad.

140 förhör

Den sista iakttagelsen av Mattias gjordes strax före 02 på natten till den 5 december. Han ska då ha knackat på hus i ett bostadsområde.

Totalt har nära 140 förhör hållits. Men inget av dem har kunnat leda polisen framåt.

– Vi har en ganska god uppfattning om vad som hänt på festen och precis innan försvinnandet. Det sista vi vet är att han tar klivet ut på den här vägen. Sen är han väck, tyvärr, säger Roger Olsson.

Polisens teori: Har inte lämnat trakten

Människor som försvinner brukar ofta hittas i närtid, inte mer än några kilometer bort. Det här försvinnandet sticker ut, menar Roger Olsson.

– Både vi och friviligorganisationer har varit runt och letat systematiskt, jättemycket. Det är klart att det är märkligt. Och oerhört frustrerande att inte få klarhet i vad som hänt.

Samtidigt har han svårt att tro att Mattias är vid liv.

– Mitt i vintern, i tunna kläder och utan skor ser jag det som osannolikt. Det är om han försvunnit frivilligt och håller sig undan, säger han.

Han tror däremot inte att Mattias kommer hittas utanför trakten.

– Jag har svårt att se att han skulle ha försvunnit till en storstad till exempel. Då hade vi fått in tips. Men det har varit stendött, säger han.

Foto: Johan Nilsson/TT
Sökpådrag efter Mattias, 17.

Kändisar delar mammans inlägg

Mattias mamma Erika Borg har skrivit mycket om sonens försvinnande i sociala medier och vädjat till allmänheten om hjälp. Bilderna på Mattias har fått stor spridning och under de senaset dagarna delats av kändisar som Pernilla Wahlgren, Zara Larsson och Bianca Ingrosso.

Och lokalt har uppslutningen varit enorm, enligt Roger Olsson.

– Hela samhället har ju påverkats av det här. Det är mycket folk som har varit ute och letat. De och vi kommer inte ge upp, säger han.

Foto: Privat
Roger Olsson, lokalpolisområdeschef i Ljungby
Publicerad:

LÄS VIDARE