Olika versioner när över 100 dödades i Gaza

Publicerad 2024-03-01

Det råder olika versioner om vad som hände i Gaza City när över 100 palestinier dödades samtidigt som de väntade på mat.

– Israeliska armén sköt mot oss, säger ett vittne till Al Jazeera.

– Vi sköt inte mot dem som sökte hjälp, säger israeliska militärens Daniel Hagari.

Över 100 palestinier dödades och fler än 750 skadades vid en hjälpkonvoj i sydvästra Gaza City i går, enligt Gazas Hamaskontrollerade hälsodepartement.

Vittnen och sjukvårdare på plats beskriver en masskjutning.

– När vi närmade oss hjälplastbilarna började de israeliska stridsvagnarna och stridsflygen skjuta mot oss, säger ett vittne till Al Jazeera.

– Alla skador kommer från skottlossning och artilleri, sa Jadallah al-Shafei, chef för sjuksköterskorna vid al-Shifa-sjukhuset till kanalen i går.

Skadade personer på al-Shifa-sjukhuset.

Israeliska militären (IDF) har en annan version.

Under torsdagseftermiddagen publicerade man ett uttalande om att ”våldsam trängsel” uppstått och att soldater skjutit varningsskott för sin egen säkerhet.

I flera fall uppges hjälplastbilarna ha kört över människor i tumultet.

– Vi sköt inte mot dem som sökte hjälp. Vi öppnade inte eld mot en humanitär konvoj, varken från luften eller från marken, sa IDF:s talesperson Daniel Hagari senare under torsdagskvällen.

 Kroppar ligger insvepta i vita höljen på marken utanför Shifa-sjukhuset i Gaza City. Bilden är en skärmdump från en video.

Tidningen New York Times har gått igenom det svartvita drönarklipp som IDF publicerat.

Man slår fast att hundratals samlades på al-Rashid-vägen i Gaza City, och att många höll sig nära lastbilarna med nödhjälp och att något sker som får människor att springa åt olika håll.

Enligt IDF ska detta vara den våldsamma trängseln, men filmsekvensernas kvalitet och korta längd gör att tidningens analys blir att man inte säkert kan slå fast att det är en sådan situation som äger rum.

Stillbild ur videon släppts av den israeliske armén, IDF.

En annan del av videoklippet visar två israeliska stridsvagnar längs al-Rashid-vägen och minst ett dussin liggande kroppar nära fordonen. Vad som föranlett de liggande kropparna framgår inte. Däremot går det att se människor som kryper eller duckande springer.

Även Al Jazeera filmade vid en sidogata. Det klippet är i färg och skottlossning hörs samtidigt som människor springer. NYT har analyserat även det klippet och kunnat se att spårljusammunition, som gör det lättare att se vart kulorna träffar, användes. Ammunitionens bana gör att tidningen kan slå fast att beskjutningen kommer från den plats där de israeliska stridsvagnarna står.

Organisationen Euro-Med Monitor har också publicerat en analys där man uppger att de skador som dokumenterats, ljud från beskjutningen samt IDF:s egna klipp där människor springer från lastbilarna bevisar att det inte handlar om att människor blivit påkörda av lastbilskonvojen.

Flera världsledare och organisationer har både fördömt händelsen och krävt en oberoende utredning.

Följ ämnen i artikeln