Tog inte avstånd från Hamas – ändrade sig efter en timme

Publicerad 2023-11-16

Först vägrade Jamal El-Haj svara på frågan om Hamas var terrorister.

En timme senare ändrade han sig.

”Jag tar starkt avstånd från Hamas”, skriver han i ett sms till TV4 Nyheterna.

Den socialdemokratiska riksdagsledamoten Jamal El-Haj har kritiserats för att ha deltagit på Palestinakonferens efter att det framkommit uppgifter om att den ska ha haft kopplingar till den terrorstämplade organisationen Hamas.

Under gårdagens EU-debatt i riksdagen anklagade Ulf Kristersson (M) S för att ha en terrorromantik i delar av partiet. Han hänvisade då bland annat till Jamal El-Haj.

Ord som gjorde Magdalena Andersson så upprörd att hon var nära att börja gråta.

– Ulf Kristersson, anklagar du Jamal El-Haj för att vara en terrorromantiker? Hans sonhustrus familj utplånades för några dagar sedan. 36 personer. I det här fruktansvärda kriget.

Jamal El-Haj.

När TV4 Nyheterna fick tag i El-Haj under torsdagen ville han inte svara på några frågor. På frågan om han kunde svara på vad han tycker om Hamas svarar han nej.

Vad beror det här på? Många undrar ju, det här skulle kunna bli en mindre kontrovers om du svarade på den här frågan, säger reportern.

– Jag vill inte kommentera det, tack.

Men vid 12.30-tiden kom ett nytt svar från El-Haj till kanalen via ett sms från presstjänsten.

”Då en rättsprocess pågår kommer jag i nuläget tacka nej till alla typer av intervjuer. Men jag vill ändå göra tydligt: Den som kallar mig terrorist eller terroristromantiker ljuger. Jag tar starkt avstånd från Hamas.”

Fredrik Björkman