Juristen om nattarbetet: ”Tveksamt om det är tillåtet”

Av: Adelina Storkaas

Publicerad:

Trots att icke-nödvändigt nattarbete är förbjudet i Sverige behöver personal vid flera äldreboenden i Uppsala rengöra tvättstugor och soprum på natten.

Det rapporterar SVT Nyheter som pratat med anställda som är kritiska till arbetsupplägget.

Anställda vid tre av Attendos boenden – som tidigare larmat om underbemanning – vittnar nu om omfattande städrutiner nattetid, skriver SVT Nyheter.

Enligt arbetstidslagen är det förbjudet med icke-nödvändigt nattarbete och affärsjuristen Mikael Hansson vid Uppsala universitet ställer sig tveksam till om rutinerna uppfyller lagkravet.

”Tveksamt om det är tillåtet”

– Det kan väl tänka sig att städuppgifter måste utföras under natten av ett eller annat skäl men ganska många av de som jag ser i dokumenten, städning av soprum eller tvättstuga är kanske svårt att se att det är nödvändigt att göra dem på natten. Det är inte jag som ska avgöra fallet men det är högst tveksamt om det är tillåtet, säger han till SVT.

Emelie Sköldulf som är verksamhetschef vid ett av boendena bekräftar för nyhetskanalen att personalen ska utföra vissa städuppgifter när de äldre sover. Men understryker samtidigt att personalen kan avbryta dessa vid behov och hävdar – till skillnad från personalen – att rutinerna inte är omfattande.

Anställda vid tre äldreboenden i Uppsala slår larm om omfattade städrutiner nattetid.
Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anställda vid tre äldreboenden i Uppsala slår larm om omfattade städrutiner nattetid.
Publicerad:

LÄS VIDARE