Polen

Svensk skjutning i polsk tv var från Snabba cash

Av: 

Joachim Kerpner

NYHETER

Polsk tv sände i lördags ett inslag om att ”illegala migranter” paralyserar Sverige och Europa.

Nyheten illustrerades med en skjutning på öppen gata – hämtad ur Netflix-serien Snabba cash.

– Det är jättehemskt att det sprids falska nyheter på det här sättet, säger seriens exekutiva producent Susann Billberg-Rydholm.

I den statliga polska tv-kanalen TVP:s nyhetsprogram Wiadomości sändes i lördags kväll ett inslag under rubriken ”illegal invandring paralyserar Europa”.

Ett tv-klipp spelades upp från vad som såg ut att vara en kriminell uppgörelse: två motorcyklar kör på en trottoar, passagerarna hoppar av, öppnar eld genom en fönsterruta, sedan lämnar de platsen.

– Det här är en inspelning från en svensk stad. De kriminella kommer på motorcykel och skjuter med automatvapen. Sedan lämnar de platsen tyst och stilla. Liknande situationer händer nästan varje dag på många platser i Europa, säger den polska programledaren.

”Illegal invandring paralyserar Europa”, rapporterade det polska nyhetsprogrammet Wiadomości i lördags.

Vad hon inte nämner är att filmklippet visade en inspelning av senaste säsongen av Netflix-serien Snabba cash, som nyligen gjordes utanför Tules kemtvätt i Sundbyberg.

– Jag kan bekräfta att det är Snabba cash filminspelning och att en oberoende person har filmat det här. Det är hemskt olyckligt att det har spridit sig på det här viset, att påstå att det är något annat än vad det är, säger Snabba cash exekutiva producent Susann Billberg-Rydholm.

”Sundbyberg, eller inbördeskrig i Afrika?”

Hon konstaterar att de boende i området hade förvarnats om filminspelningen. Ändå lades filmklippet kort därefter upp på Twitter av en svensk användare, med kommentaren ”Sundbyberg, eller inbördskrig i Afrika?”.

Stillbild ur filmklippet som lades upp av en svensk Twitter-användare med kommentaren ”Sundbyberg, eller inbördeskrig i Afrika?”

En vecka senare användes en suddigare version av samma klipp av den polska statstelevisionen. I originalklippet syntes filmkameror och inspelningspersonal tydligt.

Den kända amerikanska-polska författaren Anne Applebaum twittrade efter nyhetssändningen om fejkinslaget och skrev:

– Värt att notera är att den polska statspropagandan om Sverige är helt i linje med den ryska statspropagandan. Polens högerextrema regering spenderar hundratals miljoner på anti-EU-propaganda samtidigt som den begär bidrag från EU.

Aftonbladet har kontaktat Netflix, som meddelar att man inte har några kommentarer till det polska nyhetsinslaget.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert:

LÄS VIDARE

Polens mångkultur är polsk, katolsk, straight och marinerad i vodka

ÄMNEN I ARTIKELN

Polen

Netflix

Anne Applebaum

Snabba cash

Twitter