Misstroendeförklaringen ett misslyckande för högeroppositionen

Publicerad 2022-06-17

Högeroppositionens misstroendeförklaring mot Morgon Johansson har skapat missnöje, rapporterar SvD efter en ny Sifo-undersökning.

Regeringsunderlaget M, KD, SD och L tappar mot de rödgröna, även om det fanns ljusglimtar även för dem.

Liberalerna tar nämligen steget upp ovanför spärren.

Från strax under spärren på 3,6 procent till 4,4 procent får Liberalerna ses som de stora vinnarna i den senaste Svd/Sifo-undersökningen.

För Miljöpartiet ser det dock dystrare ut. Partiet klättrar för visso till 3,4 procent, från sina tidigare 2,7 procent, men är kvar under riksdagsspärren.

De stora förlorarna blev Moderaterna som tappat största av alla. De har nu ett stöd på 19,7 procent.

– Misstroendeförklaringen blev ett misslyckande för oppositionen, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo till Svenska dagbladet.

Toivo Sjörén, opinionschef Kantar Sifo.

Jämt om MP ryker

Högeroppositionen halkar också efter och har ett samlat stöd på 47,4 procent. De ligger en bit efter de rödgröna som har ett stöd på 51 procent.

Men, detta är förutsatt att Miljöpartiet håller sig kvar, annars skiljer det enbart 0,2 procent till de rödgrönas favör.

Sifo genomförde undersökningen på uppdrag av SvD och GP. 8 996 intervjuer med slumpmässigt utvalda personer från 18 år och uppåt gjordes. Frågan som ställdes var: ”Vilket parti skulle du rösta på i riksdagsvalet om det var val in dag?”

Liberalernas partiledare Johan Pehrson (L), Moderaternas partiledare Ulf Kristersson (M) och Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) under förra veckans partiledardebatt i riksdagen.

Följ ämnen i artikeln