Sture Bergwall stämmer Göran Lambertz

Publicerad 2015-04-22

Sture Bergwall, tidigare Thomas Quick, stämmer Göran Lambertz och staten Sverige.

Han kräver ersättning för att justitierådet brutit mot de mänskliga rättigheterna.

– Jag hoppas han får skaka galler, säger Leif GW Persson.

Sture Bergwall blev fri från den rättspsykiatriska vården i förra veckan efter att ha friats från alla morddomar.

Nu stämmer han staten för att Göran Lambertz, justitieråd i Högsta domstolen, uttalat sig i debattartiklar och intervjuer om att bevisen mot Sture Bergwall var starka. Uttalandena gjordes enligt Bergwalls advokat Thomas Olsson under resningsprocessen men innan de friande morddomarna, i debattartiklar och intervjuer.

– Det är ganska exceptionellt att en person i den här ställningen uttalar sig på det här sättet om en enskild persons skuld under pågående rättsprocesser. Vi vill att det ska prövas om det är acceptabelt, säger Thomas Olsson.

Lämnas in i morgon

Thomas Olsson anser att Göran Lambertz brutit mot Europakonventionen om skydd för de mänskliga rättigheterna som anger att var och en som blivit anklagad för brott ska "betraktas som oskyldig till dess hans skuld lagligen fastställts".

– Uttalanden av det slaget från en person i Göran Lambertz ställning riskerar att påverka pågående rättsprocesser, säger Thomas Olsson.

Tidigare har Sture Bergwall krävt staten på 100 000 kronor i skadestånd för Lambertz uttalanden. I november förra året avslogs begäran av JK med hänvisning till att Göran Lambertz uttalat sig som privatperson och inte i sin tjänsteutövning.

Thomas Olsson säger dock att förklaringen inte håller:

– Han har undertecknat de här artiklarna som före detta justitiekansler eller justitieråd, säger Thomas Olsson.

Också i den här rättsprocessen - stämningsansökan lämnas in i morgon - kräver Sture Bergwall 100 000 kronor.

"Ska bli intressant"

Göran Lambertz vill själv inte kommentera den kommande stämningen från Sture Bergwall. I stället hänvisar han till sin bok "Quickologi" som kommer ut på fredag.

– Så småningom kommer jag kanske säga något men just nu avstår jag, säger han till Aftonbladet.

Polisprofessorn Leif GW Persson har engagerat sig i Quick-skandalen och är inte förvånad över stämningen.

– Det kan bli knepigt för Lambertz och det ska bli intressant att se hur det går. Jag hoppas att han får åka in och skaka galler (skratt).

Leif GW Persson menar att Lambertz uttalanden befinner sig i ett gränsland mellan vad som är lagligt och inte.

– Göran Lambertz har kväljt dom som det kallas. Hade han själv varit involverad i processen på något vis som domare hade det varit tjänstefel. Nu är han både domare rent allmänt och utanförstående betraktare. Oavsett är det ett jävligt grovt etikettbrott. Jag tycker inte att en domare ska göra på det viset.

Polisprofessorn ser fram emot de rättsliga förhandlingar som nu väntar med början i tingsrätt.

– Det kan bli en rolig historia med högt underhållningsvärde. Lambertz måste ju ha blivit tokig, hans argumentation är ju vettlös, han verkar helt renons på att kunna ta till sig sakskäl. En sån person ska man inte ha som domare, allra minst i Högsta domstolen.

"Är en egen rättsskandal"

Journalisten Dan Josefsson som skrivit boken "Mannen som slutade ljuga" anser att Göran Lambertz medvetet försökt påverka åklagare under resningsprocesserna till Sture Bergwalls nackdel.

– Det är väldigt tydligt att det var det han gjorde. I augusti 2012 var det inte så många morddomar kvar och då gav Lambertz sig in i det här med hull och hår. Han började rada upp det han kallade bevis för att Sture Bergwall var skyldig. När ett justitieråd i Högsta domstolen säger såna saker är det uppenbart att det skulle kunna påverka en åklagare som är mycket lägre ner i hierarkin, säger Dan Josefsson.

Han säger att "något liknande aldrig skett i svensk rättshistoria".

– Sture Bergwall har rätt att slippa bli utsatt för en förtalskampanj från en domare i Högsta domstolen samtidigt som han ska få sin sak prövad av rättssystemet. Här har Göran Lambertz seglat upp som en stor rättsskandal i sig själv, inne i den stora Quickskandalen. Han är en egen rättsskandal.