Erdogan: Inget Sverige i Nato nästa månad

Publicerad 2023-06-14

Inget Sverige i Nato till toppmötet i Vilnius i juli.

Det säger Turkiets president Recep Tayyip Erdogan, enligt Reuters.

Uttalandet kommer samma dag som Natomötet mellan Sverige, Finland och Turkiet i Ankara.

På onsdagen möts Sverige, Finland och Turkiet i ett Natomöte i Ankara för att diskutera ett svenskt medlemskap i alliansen.

Samma dag kommer nu ett nytt uttalande från Turkiets president Erdogan om den svenska Natoansökan, rapporterar Reuters.

Budskapet från presidenten är att Sverige bör göra mer för att lindra Turkiets oro för terrorism innan regimen kan godkänna Sveriges Natoansökan, enligt statskontrollerade Daily Sabah.

”Vi kan inte ha en positiv inställning till Sveriges Nato-anslutning under rådande omständigheter. Nato kan inte tvinga oss att ta in Sverige utan att göra något mot terrorism. Om Sverige inte löser den här frågan kan vi inte glatt godkänna Sveriges medlemskap i Vilnius”, sa Erdogan och syftar på det kommande Nato-toppmötet i mitten av juli.

Turkiet kan inte se positivt på en svensk Natoansökan så länge som "terrorister" tillåts protestera i Stockholm, enligt presidenten.

Enligt Reuters avser Erdogan att återigen tydliggöra sin ståndpunkt i dagens möte med Sverige och Finland på Natomötet i Ankara i dag.

Erdogan ska ha gjort uttalandet i intervju med reportrar efter att ha återvänt från en resa från Azerbajdzjan innan Natomötet, enligt Reuters.

Ulf Kristersson och Recep Tayyip Erdogan förra hösten.

Följ ämnen i artikeln