Stockholm tros ha passerat virustoppen

TT

Uppdaterad 2022-04-01 | Publicerad 2020-04-21

Toppen av virusspridningen är nådd i Stockholm och nu förväntas färre fall per dag, enligt Folkhälsomyndighetens analys.

Myndigheten rapporterar även att 1 765 personer i Sverige har avlidit i sviterna av covid-19, en ökning med 185 personer det senaste dygnet.

– Det har varit helg och nu kommer ett större antal fall in samma dag, men egentligen är de utspridda på många dagar bakåt, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten på myndigheternas dagliga pressträff.

Än så länge har 15 322 personer bekräftats smittade av coronaviruset i Sverige, men utifrån ett rullande medelvärde på sju dagar kan man se att kurvan av smittade börjar plattas ut, säger Wallensten.

– Man kan se att den ligger ganska platt.

Var tredje stockholmare

Antal personer som intensivvårdas har inte rört på sig heller, säger han.

Enligt beräkningar som Folkhälsomyndigheten har genomfört bedöms en tredjedel av Stockholms läns invånare vara smittade den första maj.

– Vi har kommit fram till att flest nya fall i Stockholm inträffade 15 april. Alltså redan för en knapp vecka sedan var toppen nådd enligt den här modellen. Sedan kan vi förvänta oss färre fall per dag, säger Wallensten.

Det är bland annat en kombination av antalet immuna och restriktioner som leder till att viruset får svårt att sprida sig.

– Att vi får en nedgång i fall beror inte bara på att folk blir immuna, det beror också på att vi har de här restriktionerna och upprätthåller dem.

En tredjedel är dock inte nog för att uppnå flockimmunitet, säger Lisa Brouwers, analyschef på Folkhälsomyndigheten, och ansvarig för modelleringsstudien. Hon noterar dock att mörkertalet är väldigt stort.

– Den andel som inte är bekräftade fall i vården är väldigt stor. 99 eller högre än 99 procent av alla fall är obekräftade, säger hon.

TT: Då borde dödligheten vara mycket lägre än siffror man har hört hittills?

– Om det är så blir ju det en konsekvens, absolut, säger Brouwers, men tillägger att dödlighet inte är något man har räknat på.

Kan inte pusta ut

Att toppen tros vara nådd i Stockholm innebär dock inte på något sätt att stockholmarna ska pusta ut, säger Anders Wallensten.

– Tillsammans kan vi bromsa smittan. Och vi måste fortsätta göra det, även om det känts som vi nått platån. Det ökar inte längre, men det innebär inte att det inte blir mycket smittspridning. Enligt modellen är två tredjedelar fortfarande osmittade.

Stockholmare bör fortsatt även tänka sig för en extra gång innan de väljer att resa, säger Wallensten.

– Det är rimligt att man håller igen med resor från Stockholm i landet för att minska risken att det tar fart på andra ställen.

Inom kort ska Folkhälsomyndigheten gå ut med mer vägledning kring resande inför första maj.

Nästa vecka väntas man även få bättre data över hur smittspridningen ser ut i övriga Sverige.

– Men även för landets siffror ser det ut som om vi är på en platå, och det talar för att vi har nått toppen. Men det kan ju variera lokalt, säger Wallensten.

LÄS MER OM CORONAPANDEMIN