”Självklart finns det risker”

Publicerad 2011-07-15

Ovanligt med dödsfall inom fallskärmshoppning

Dödsolyckor i samband med fallskärmshoppning är mycket ovanligt.

Vecklas inte fallskärmen ut finns en reservskärm.

32-åringen aktiverade reserven men föll för snabbt mot marken. Hans liv gick inte att rädda.

Varje fallskärmshoppares mardröm är att fallskärmen inte vecklas ut som den ska. Trots att skärmen kontrolleras både vid packning, på marken och i luften händer detta ungefär vart 800:e hopp. Allt hopp sätts då på reservskärmen.

– Reservfallskärmen är en extra trygghet. Många skulle inte varit med i sporten utan den, säger Boel Stier, fallskärmsinstruktör och presskontakt för fallskärmsförbundet.

– När man frifaller mot marken i 200 till 250 kilometer i timmen säger det sig självt att bromsar man inte så dör man.

Senaste dödsolyckan 2005

Dödsolyckor med fallskärm är ovanligt, både i Sverige och utomlands. Senast det inträffade i Sverige var i Tierp 2005 då en 30-årig kvinna omkom. Innan landning hade hon gjort en farlig svängmanöver och när hon landade var det med för hög hastighet. Svenska Fallskärmsförbundet räknar med 1 dödsolycka på 100 000 hopp.

Automatisk utlösare

Säkerheten har blivit bättre med åren. Numera är en räddningsutlösare standard på fallskärmarna. Passerar hopparen 250 meter med för hög hastighet aktiverar räddningsutlösaren reservskärmen automatiskt. I den tragiska olyckan på Öland hade reservskärmen visserligen utlösts, men av okänd anledning var utlösningshöjden för låg för att den skulle hinna bromsa upp hopparens fallhastighet.

Är säkerheten tillräcklig?

– Nej, vi vill hela tiden lära oss mer. Vår riksinstruktör är på väg till Öland och vi utreder alltid olyckor grundligt.

Hur farlig är sporten?

– Vi försöker inte sopa riskerna under mattan utan vill lyfta fram dem för att bli bättre. Vi vill så klart inte ha olyckor. Men man måste själv fundera, självklart finns det risker med att kasta sig ut från ett flygplan.

Ska sitta i ryggmärgen

Boel Stier har själv hoppat 3 700 hopp och har fattat beslutet att sporten är tillräckligt säker för henne. Hon har varit med när huvudskärmen inte fungerar och allt hopp sätts på reserven.

– Det blir en pulsförhöjning, det är klart. Men vi drillar våra hoppare att hantera den situationen, det ska sitta i ryggmärgen trots att man är rädd och uppstressad.

I Sverige finns omkring 2500 licensierade fallskärmshoppare. Varje år görs i snitt mellan 80 000 och 100 000 hopp.