Rysslands invasion av Ukraina

Djurskötaren sover med krigsskärrade elefanten

Av: 

Alexzandra Persson

NYHETER

Djuren på zoo kan inte fly kriget i Ukraina. Flera djurskötare har valt att stanna och ta hand om dem.

Elefanten Horace fick lugnande medicin under explosionerna.

Flera djur ska ha dött i en robotattack.

I krig är det inte ovanligt att djuren blir de som lämnas kvar när alla andra flyr. Men på Kievs zoo har 50 anställda bestämt sig för att stanna kvar hos djuren in i det sista, rapporterar The Washington Post.

De anställda vittnar om att djuren är under extrem stress. Lemuren Maya blev så skrämd att hon övergav sin unge, vilket nästan kostade honom livet. Nu har de döpt lemurungen till ”Bayraktar”, vilket är namnet på de turkiska drönare som används av den ukrainska militären.

Zebrorna började springa in i staketen när skjutningar ägde rum i området. De hålls därför inomhus numera.

Djurskötaren Kyrylo Trantin och hans anställda på Kievs zoo har valt att stanna kvar hos djuren in i det sista.

Ljudet av explosioner gjorde även 17-årige elefanten Horace så rädd att han behövde få lugnande medel. Eftersom han har så stora öron är han extra känslig för de höga ljuden.

Kyrylo Trantin, som är direktör på djurparken, har uppgett att en av de anställda sover bredvid Horace för att hålla honom lugn om nätterna. Om han blir upprörd försöker de prata med honom och ge honom äpplen.

Maten räcker i mindre än två veckor

Över 4 000 djur är kvar i djurparken, rapporterar Independent. Än så länge har man lyckats evakuera sex lejon, sex tigrar, två ökenlokatter och en afrikansk vildhund till Polen. Att göra detsamma med de större djuren, som elefanten Horace, skulle däremot vara en stor utmaning.

Redan innan Ryssland invaderade landet började djurparken bunkra upp med mat. Som det ser ut nu klarar de sig i knappt två veckor till – men de hoppas att få tag på mer förnödenheter.

Bara elefanten Horace äter 100 kilo mat per dag.

Robotattack dödade flera djur

”The Feldman Ecopark zoo” i Charkiv har inte klarat sig lika bra, rapporterar BBC. Djurparken tog tio år att bygga, men förstördes på en dag.

Efter att fem ryska robotar träffade djurparken skadades och dödades flera av djuren, uppger parkens direktör Vitaly Ilchenko. Flera djur ska även ha flytt i samband med attacken.

Man har lyckats fånga in många av djuren igen, men två asiatiska vildhundar saknas fortfarande.

Parken var hem åt 2 000 djur.

ANNONS

Barnen drabbas alltid värst - Ge en gåva till barnen i Ukraina nu.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

LÄS VIDARE

Kriget i Ukraina i bilder – varning för starka bilder

ÄMNEN I ARTIKELN

Rysslands invasion av Ukraina

Ukraina

Zoo

Ryssland

Djur & natur

Elefanter