Polisen dementerar rykte om terrorbrott i Gävle

Publicerad 2019-08-09

I sociala medier florerar ett rykte om att terrorister kommer att slå till i Gävle i helgen. Men enligt polisen så finns det inget som tyder på detta.

– Om man ser något misstänksamt ska man naturligtvis höra av sig till polisen, säger polisen John Köhler i ett pressmeddelande.

Ryktet om terrorbrott sprids i sociala medier.

Flera läsare har under fredagen hört av sig till Aftonbladet och berättat om att en olycksbådande statusuppdatering sprids på Facebook.

I inlägget står det att Säpo ”varit i krokarna” i Gävle och att en person, som inte är inläggets författare, berättat att någon planerar att genomföra ett terrordåd i staden under helgen.

Polisen: Finns ingen substans

Strax efter klockan 19.00 gick polisen ut med ett meddelande på sin hemsida, där man vänder sig mot sanningshalten i inlägget.

– Vi har utöver kontakten med Säkerhetspolisen bland annat annat pratat direkt med den person som ska ha sagt att det ska ske ett terrorbrott och då framkom det helt andra uppgifter. Efter samtalet gjorde vi bedömningen att det inte finns någon substans i hotet, säger John Köhler, lokalpolisområdeschef i Gästrikland, i pressmeddelandet.

– Senare idag har det spridits uppgifter mellan människor, både mun till mun och på sociala medier, om att det ska ske ett terrorbrott på Gävle Stadsfestival. Men det finns i nuläget ingen konkret information som gör gällande att ett terrorbrott ska genomföras på Gävle Stadsfestival.

Polisen uppmanar samtidigt alla som ser något misstänkt att höra av sig till polisen.

Det är i nuläget oklart om personen som startat ryktet är misstänkt för brott.