Clinton och Sanders ryker ihop – på riktigt

Publicerad 2016-01-18

NEW YORK. Efter tre timida debatter kastades slutligen handskarna i den demokratiska sammandrabbningen i South Carolina i natt.

Hillary Clinton och Bernie Sanders blev rejält osams om vapenkontroll, hälsovård, skatter och reglering av banker.

– Du har fått hundratusentals dollar i ersättning för att hålla föredrag för banker som Goldman Sachs, rasade en mycket temperamentsfull Sanders exempelvis under en ordväxling om huruvida Clinton kan stå fri mot Wall Street eller inte.

Det låg i luften att den sista demokratiska debatten före de första provvalen i Iowa om två veckor skulle bli den hittills mest livliga och infekterade.

Bernie Sanders har ju knappat in på Hillary Clinton i de senaste opinionsmätningarna och ser faktiskt ut att kunna vinna i både Iowa och New Hampshire, så den förra first ladyn och utrikesministern kunde inte gärna, som i de tidigare duellerna, låtsas som att nomineringen redan var säkrad och bara gå i polemik med motståndarna på den republikanska sidan.

Och mycket riktigt. De brakade tidigt samman i ett replikskifte om vapenkontroll, en fråga där Clinton menar att den socialistiske senatorn från Vermont går i vapenlobbyns ledband.

De fortsatte med en hätsk debatt om sjukvård. Sanders förespråkar helt fri sjukvård och Clinton anklagar honom för att vilja riva upp Obamacare.

– Vi kan inte börja om och ha den hårda debatten igen, vi måste bygga vidare på det president Obama åstadkommit, menade hon.

Sanders replikerade att partiet, och landet, behöver någon som har ryggrad nog att stå upp mot särintressen och ser till att privata försäkringsbolag helt lyfts ur ekvationen.

”Systemet korrupt”

Allra hetsigast blev debatten dock under en direkt dispyt om finansiering av politiska kampanjer och Wall Street-bankernas inflytande.

Sanders beskrev hela systemet som korrupt och anklagade Clinton för att ha för nära band till Wall Street för att kunna genomföra nödvändiga regleringar.

– Du har fått hundratusentals dollar i ersättning för att hålla föredrag för banker som Goldman Sachs, hette det bland annat.

Clinton pekade i sitt svar på att även Barack Obama – alltjämt populär bland demokratiska kärnväljare, inte minst i sydstater som South Carolina – också tog emot bidrag från storbankerna i New York men likafullt reglerat dem hårdare än alla andra.

Vem vann?

Den enda gången Sanders vilade på hanen var när han fick frågor om att han nyligen beskrivit Bill Clintons privata agerande på 90-talet som ”förfärligt”.

Han stod fast vid åsikten, men sade sig bli irriterad av frågan.

– Vi behöver diskutera det som är viktigt för landet, inte Bill Clintons privata beteende, sa han.

Även förre Maryland-guvernören Martin O'Malley deltog, men fick inte särskilt många sylar i vädret och är ju också, med sitt femprocentiga väljarstöd, en bifigur.

Det demokratiska primärvalet är, det stod mycket tydligt klart i natt, en tvekamp mellan Hillary Clinton och Bernie Sanders.

Vem som vann?

Därom tvistade den amerikanska expertisen sent i natt.

Väljarna i Iowa kommer med ett mer definitivt svar måndag 1 februari.