Gängens tystnadskultur försvårar polisarbetet

Av: TT

Publicerad:
Häktningsförhandling av 19-åring som misstänks för mordet på Lindängen.
Foto: Andreas Hillergren/TT
Häktningsförhandling av 19-åring som misstänks för mordet på Lindängen.

Inom loppet av tre dygn skedde fyra dödsskjutningar i Malmö förra veckan.

Tystnadskulturen inom gängmiljön gör fallen svårutredda.

– Ingen vill ju prata med oss, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson vid Malmöpolisen.

Under förra veckan drabbades Malmö av fyra mord och nu har en 19-årig man häktats misstänkt för inblandning i en av dödsskjutningarna. Mannen har häktats skäligen misstänkt för medhjälp till mordet på en 24-årig man i Malmöstadsdelen Lindängen kvällen före midsommarafton. Åklagaren hade begärt honom häktad på sannolika skäl, alternativt skäligen misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord.

– Jag kan fastslå att tingsrätten gör den här bedömningen, och då får vi fortsatta arbetet utifrån det. Vi har vittnen och vi väntar på analyssvar, säger åklagare Elena Severin till TT.

Nekar till brott

Mannen nekar till brott. Tre andra män har suttit anhållna i fallet, men trion släpptes i söndags eftersom det inte fanns nog med bevis för att begära dem häktade. Männen är dock fortsatt misstänkta.

Tre dagar före mordet i Lindängen blev tre män – 19, 27 och 29 år gamla – ihjälskjutna och ytterligare tre skottskadades utanför ett internetkafé på Drottninggatan i centrala Malmö. Polisen har uppgett att offren är gängkriminella och att de sysslade med grov organiserad brottslighet. I det ärendet är ingen misstänkt frihetsberövad och tystnadskulturen inom gängmiljön gör det svårjobbat för polisen.

– Vare man sig är offer eller misstänkt så är man ju totalt ointresserad av att prata med oss. Sedan har vi andra personer i deras närhet som inte heller vill prata med oss, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson på Malmöpolisen, till TT.

Tittar på hela situationen

Polisen vill varken bekräfta eller dementera om det finns ett samband mellan händelserna på Drottninggatan och i Lindängen, men utredarna jobbar med fallen parallellt, uppger Westford.

– Vi tittar på var vi har beröringspunkter, var har vi gemensamma faktorer och har de något samband. De behandlas som enskilda ärenden, men vi måste ju titta på hela situationen i Malmö, säger Ewa-Gun Westford.

Publicerad:

ANNONS

Storsäljare

Malmö

Köp en deal, spara upp till 90%

ÄMNEN I ARTIKELN