Norska utrikesministern: Israel har gått över gränsen

”Måste avstå om de civila kostnaderna är för stora”

Publicerad 2023-11-03

Espen Barth Eide, norsk utrikesminister, flankerad av ministerkollegorna från Finland och Sverige, Elina Valtonen och Tobias Billström.

Norge anser att Israel bryter mot folkrätten i sitt krig mot Hamas.

– Vi säger det här som en vän till Israel, säger utrikesminister Espen Barth Eide till Aftonbladet.

Som enda land i Norden kräver landet en omedelbar humanitär vapenvila.

Följ ämnen
Israel

Striderna mellan Israel och Hamas är inne på sin fjärde vecka. Situationen i Gaza blir allt mer desperat för den civila befolkningen och FN varnar nu för att den nått en ”katastrofal brytpunkt”.

Under tisdagen och onsdagen utförde den israeliska militären flyganfall mot Gazas största flyktingläger Jabalia, där 116 000 människor bor. Minst 130 personer uppges ha dödats och flera hundratals har skadats.

Enligt Israel dödade man ett stort antal Hamassoldater och slog ut en ledningscentral tillhörande terrorgruppen på området.

Men attackerna har väckt starka reaktioner. FN har fördömt dem och säger att man ”känner en oro över att detta är oproportionerliga attacker”.

Attackerna i Gaza har väckt starka reaktioner.

”Skulle säga samma sak till Sverige”

Norges utrikesminister Espen Barth Eide vill inte uttala sig specifikt om attackerna mot flyktinglägret. Men baserat på de bilder, videoklipp och rapporter som kommer från Gaza anser Norge att Israel bryter mot folkrätten i sitt krig mot Hamas.

– Summan av detta är tydligt nog för att vi tydligt kunnat säga att Israel inte har agerat i enlighet med internationell folkrätt. Vi säger det som en vän till Israel och skulle säga samma sak till Sverige om det var så, säger han när Aftonbladet intervjuar honom på Nordiska rådets möte i Oslo.

Han understryker att stridande parter så långt det är möjligt ska undvika onödiga civila dödsoffer och ”begränsa dem till ett minimum”.

– Ibland måste du avstå från att angripa ett militärt mål för att de civila kostnaderna är för stora, säger han.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har än så länge inte gått med på ens ett eldupphör, trots uppmaningar från bland andra USA:s Antony Blinken.

Nordiska länderna splittrade

Under onsdagen möttes de nordiska utrikesministrarna på Nordiska rådets möte i norska Stortinget. Där meddelade de att man enats om att man vill se en ”humanitär paus” i striderna.

Men Norge går steget längre och efterlyser en omedelbar vapenvila, något som man som enda nordiska land röstade för i en FN-resolution förra fredagen.

– Jag tror det är viktigt för att visa att vi i väst inte har olika standarder. När vi kritiserar Ryssland för övergrepp i Ukraina har vi moralisk och juridisk rätt i det. Vi måste applicera samma standard här och här menar jag att Israel går för långt.

Striderna mellan Israel och Hamas är inne på sin fjärde vecka.

Billström: Situationen i Gaza djupt oroande

Under pressträffen påminde Finlands utrikesminister Elina Valtonen att Hamas använder civila som mänskliga sköldar och inte respekterar krigets lagar.

Utrikesminister Tobias Billström (M) understryker att Israel, liksom alla parter i krig, måste respektera den humanitära rätten. Om landet gör det eller inte vill han inte uttala sig om.

– Vi betonar från den svenska regeringens sida att situationen i Gaza är djupt oroande. Här finns det ett behov av att de-eskalera och betona att alla måste hålla sig inom folkrätten, säger han till Aftonbladet.

Enligt Billström har Hamas ett huvudansvar för den svåra situation som civila står inför i Gaza. En nedtrappning i kriget kan ske först när Hamas släpper de över 200 personerna som den terrorstämplade gruppen håller som gisslan inne i Gaza.

– På det sättet kommer man att få en de-eskalering och det öppnar för en paus i striderna.

Utrikesminister Tobias Billström (M) understryker att Israel måste respektera den humanitära rätten.

ANNONS