Riksdagsledamoten Kjell Jansson (M) tillbaka i tjänst

Publicerad 2023-05-23

Kjell Jansson (M) är tillbaka i ordinarie tjänst.

Efter sex veckors sjukskrivning återträdde han i måndags – bara dagar efter att förundersökningen om misstänkt sexköp lagts ner.

”Tiden för förundersökningen har varit den värsta i mitt liv”, skriver Kjell Jansson på Facebook.

Riksdagsledamoten och moderaten Kjell Jansson är tillbaka i ordinarie riksdagstjänst efter att ha varit sjukskriven i sex veckor.

Enligt dokument från riksdagsförvaltningen har sjukskrivningen pågått från 11 april och avslutats 21 maj.

– Han har varit sjukskriven med läkarintyg i tre veckor åt gången. Sista sjukdagen var 21 maj, säger Mats Carlstedt, vid riksdagens kammarkansli.

Kjell Jansson utreddes för sexköp efter utpressningshärvan i vintras, men utredningen lades ner i förra veckan.

”Analyserar besked”

Aftonbladet har sökt Moderaterna partisekreterare Karin Enström för en kommentar om Kjell Janssons framtid i partiet, men hon har inte velat ställa upp på en intervju, men lämnat en skriftlig kommentar:

”Kjell Jansson har lämnat ett antal uppdrag för Moderaterna, som bland annat ordförande i partiets valberedning och sin ordinarie utskottsplats i riksdagen. Det är ett klokt beslut givet vad som framkommit.”

På sin Facebooksida har Kjell Jansson själv kommenterat att förundersökningen lagts ned:

”För mig personligen känns det bra att ett så noggrant utredningsarbete ligger till grund för beslutet att lägga ned undersökningen”, skriver Jansson.

Han fortsätter:

”Under perioden har jag avgått som ordförande för Moderaterna i Stockholms län vid ordinarie förbundsstämma den 14 maj. Jag lämnar också valberedningen till partistyrelsen, nomineringskommittén till Europaparlamentsvalet samt SKR:s valberedning.”

Däremot ska han fortsätta sitt uppdrag i riksdagen, men lämnar sin plats i näringsutskottet för att bli ersättare i skatteutskottet.

Kjell Jansson blev utpressad efter att ha gått hem med två kvinnor från krogen under julhelgen. Han hade gett en av kvinnorna 5 000 som påstods skulle vara hjälp med hyran.

Men han tvingades sedan föra över ytterligare över 60 000 kronor till kvinnan efter att hon hotat sprida sexbilder hon tagit. Kvinnan i 30-årsåldern dömdes för utpressning.

”Går inte att bevisa”

I samband med utredningen mot kvinnan inleddes även en förundersökning rörande sexköp mot Kjell Jansson själv för överföringen han gjort under natten med kvinnorna.

Den utredningen lades ner i slutet av förra veckan.

– Det går inte att bevisa att den som varit misstänkt har gjort sig skyldig till brott. Av den anledningen läggs förundersökningen ner. Ytterligare utredning kan inte antas förändra bevisläget på ett avgörande sätt, sa chefsåklagare Maria Sterup vid Särskilda åklagarkammaren i en kommentar.

Aftonbladet har sökt Kjell Jansson som inte gått att nå för en kommentar.