Svenska astronautens rymdfärd flyttas fram

TT

Publicerad 2024-01-17

Marcus Wandt i en Dragon-kapsel under träningen inför avfärd i USA. Pressbild.

Den svenske astronauten Marcus Wandts resa till rymdstationen ISS flyttas fram till torsdagen, meddelar Space X.

Företaget vill undersöka fallskärmarna som används när farkosten återvänder till jorden, enligt svenska Rymdstyrelsen.

– När de går igenom jordens atmosfär bromsas de upp väldigt kraftigt. Den sista biten ner så vecklas det ut fyra stycken stora fallskärmar. Det är något felsystem som är kopplat till fallskärmarna som man anger att man vill undersöka ytterligare, säger Johan Marcopoulos, Rymdstyrelsens presskommunikatör, till TT.

Uppskjutningen flyttas från i kväll 23.11 till torsdagskvällen 22.49, svensk tid.

Förutom Marcus Wandt kommer ytterligare tre astronauter att befinna sig ombord på Space X rymdraket av modellen Falcon 9 som ska ta dem till Internationella rymdstationen, ISS. Där ska de befinna sig i två veckor.

– Under uppdraget kommer de fyra besättningsmedlemmarna att utföra omkring 30 experiment, sade Dana Weigel, biträdande chef för ISS-programmet på USA:s rymdstyrelse Nasa vid ett webbinarium på tisdagskvällen lokal tid.

Bland annat ska inverkan av rymdresor för att förutspå utvecklingen av rymdåksjuka studeras samt hur mikrogravitation påverkar stamceller.

Marcus Wandt deltar även i ett forskningsprojekt initierat av Kungliga Tekniska Högskolan som studerar hur människors fysiska och mentala hälsa påverkas av att vistas i trånga utrymmen under längre perioder.

De senaste två veckorna har Wandt och hans tre kollegor befunnit sig i karantän inför resan. Detta för att inte bli sjuka eller riskera att ta med sig infektioner till rymdstationen, vars nuvarande besättning har sårbara immunsystem efter att ha tillbringat månader i mikrogravitation.

Följ ämnen i artikeln