Strålsäkerhetsmyndigheten gd får lämna

Publicerad 2023-05-17

Strålsäkerhetsmyndighetens gd Nina Cromnier får sluta.

Nu letar regeringen en ny kandidat.

– Det är lite ovanligt att man byter ut en gd under ett förordnande om det inte har hänt något, säger statssekreterare Daniel Westlén.

Nina Cromnier.

Regeringen har beslutat om att Strålsäkerhetsmyndighetens generaldirektör Nina Cromnier ska sluta. Något som Aftonbladet var först med att rapportera om.

Cromniers förordnande går egentligen ut sommaren 2025.

– Vi hänvisar frågor om detta till regeringen, säger Daniel Rossetti, presstalesperson för myndigheten.

Anledningen är att regeringen söker ”en annan profil”, med djupa kärnkraftskunskaper som samtidigt inte står branschen för nära.

– Det är lite ovanligt att man byter ut en gd under ett förordnande om det inte har hänt något. Hon har inte gjort något fel som jag känner till, hon har skött sitt jobb exemplariskt och hon har gjort det regeringen bett om, säger Daniel Westlén, statssekreterare hos klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L), till Aftonbladet.

Vidare säger han att det handlar om att Strålsäkerhetsmyndigheten har ”en ny period framför sig”.

– Från att ha varit en myndighet som skulle förvalta kärnkraften och sikta in sig på avveckling går myndigheten nu mot nya uppgifter, fortsätter han.

Söker ny gd med ”skinn på näsan”

Nu pågår jobbet med att hitta en ny person som kan ta över rollen som generaldirektör.

– Det handlar om att internationellt såväl som nationellt gentemot aktörerna i Sverige med pondus kunna visa att man med integritet begriper och effektivt kan hantera reaktorsäkerhetsfrågor och strålskyddsfrågor. Någon med mycket skinn på näsan, säger Daniel Westlén.

Beslutet om att Nina Cromnier ska gå har enbart fattats av regeringspartierna, enligt Daniel Westlén.

– Det här är ett regeringsbeslut. SD fick informationen samtidigt som alla andra. Jag känner inte till någon kritik mot henne, fortsätter han.

Daniel Westlén.

Följ ämnen i artikeln