Anna, 27: Finns inget anpassat skyddsrum för mig

Inga skyddsrum är anpassade för rullstolsburna i länet

Uppdaterad 2022-03-14 | Publicerad 2022-03-13

Svenska skyddsrum är i regel inte anpassade för funktionsvarierade personer.

Rullstolsburna Anna Lyktberg, 27, bor i Hallsberg där det inte finns några anpassade skyddsrum alls.

– När det handlar om liv och död ska man inte behöva tänka på en sådan sak, säger hon.

I tider av kris är det många som funderar över tillgången till skyddsrum.

Var finns de? Hur tar man sig dit? Och vem är det egentligen som är ansvarig?

Det är frågor som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) besvarar på sin hemsida.

Men rullstolsburna Anna Lyktberg vill ha svar på ytterligare en fråga: Var finns det skyddsrum som är anpassade för personer med funktionsvariationer?

– Jag har haft mina funderingar nu när man hör och läser att hoten ökar. Man vet ju aldrig vad som kan hända, säger hon.

Anna, 27, är förlamad från midjan och ner och har suttit i rullstol hela sitt liv.

”Inte förvånad”

I Sverige finns det drygt 65 000 skyddsrum. Någon statistik över hur många av dessa som är anpassade för funktionsvarierade personer finns inte.

På MSB:s hemsida går det att läsa att: ”Många skyddsrum är tillgängliga men att de inte har som regel att anpassas för människor med funktionsnedsättningar”.

Där Anna bor, i Örebro län, finns det inga anpassade skyddsrum alls.

– Jag känner mig lite orolig över det. Men jag är inte särskilt förvånad. Trots att vi lever på 2000-talet finns det väldigt mycket i samhället som inte är anpassat för rullstolsburna personer, säger hon.

– Att man ens ska behöva tänka på tillgänglighet när det kan handla om liv och död. Det är riktigt tråkigt att det är så här det ser ut.

MSB: Finns praktiska hinder

På MSB:s hemsida finns en karta över Sveriges alla skyddsrum. Men det finns ingen information om vilka skyddsrum som är anpassade.

– Det känns lite läskigt att inte veta var man kan ta reda på den informationen, säger Anna.

Skyddsrum som är anpassade för personer med funktionsvariationer finns det ingen information om på MSB:s hemsida. Arkivbild.

Aftonbladet har varit i kontakt med MSB för att be dem utveckla varför många skyddsrum inte är anpassade för funktionsvarierade.

De svarar via mejl:
”Skyddsrum kräver i sin utformning vissa delar för att kunna ge skydd, tröskel vid dörrar är en sådan del. Tröskeln hindrar dörren från att deformeras vid en tryckvåg från en explosion så att den i värsta fall ger vika eller att den inte går att öppna efteråt.”

MSB skriver också att kommunen eller fastighetsägaren vid ett skyddsrum skulle kunna förse skyddsrummet med en monterbar ramp som lätt kan tas bort.

”Vill veta var man ska ta vägen”

Anna tycker inte att alla skyddsrum måste vara anpassade. Men att alla individer ska kunna ta skydd någonstans i närheten av där de bor tycker hon borde vara självklart.

– Örebro är ändå ganska stort, det är ingen liten håla direkt. Om det skulle hända något vill man ju veta var man ska ta vägen, säger Anna Lyktberg.

MSB uppmanar oroliga personer att tänka att det i kris och krig är de med störst behov som får hjälp av samhället.

”MSB brukar prata om vikten av att man ska lära känna sina grannar. Om man redan innan vet om att någon har en funktionsnedsättning så är det större chans att kunna hjälpas åt vid till exempel en utrymning”, skriver de på sin hemsida.