Reseexpertens råd i coronadrabbade Europa

Av: Ebba Thornéus

Publicerad:
Uppdaterad:

Svenska resenärers skräck växer i takt med att coronafallen blir fler.

Reseexperten Lottie Knutson är inte orolig – däremot ger hon ett viktigt råd.

– Jag är extremt noggrann med handhygienen.

Utöver stora utbrott i Kina, Italien, Iran och Sydkorea har flera fall påträffats i Europa de senaste dagarna. Däribland i Tyrolen i Österrike, Zagreb i Kroatien samt i Toscana och på Sicilien. Även Schweiz har fått sitt första coronafall.

I tisdags kom besked att 1 000 turister, däribland cirka 200 från researrangören TUI, satts i karantän på ett hotell på Teneriffa efter ett bekräftat fall, och på onsdagen uppgav EU att medlemsländerna bör förbereda sig på ökad smittspridning.

Reseexperten: Inte alls orolig

Men trots den snabba spridningen avråder Utrikesdepartementet i nuläget enbart från resor till Hubei-provinsen i Kina, provinsen där viruset först bröt ut, samt från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao.

– Ambassaderna följer noggrant läget i det aktuella landet och uppdaterar informationen på hemsidan Swedenabroad, säger Diana Qudhaib vid UD.

Enligt reseexperten Lottie Knutson, som själv är på väg hem efter en semester i Alperna, bör man som resenär utgå från sig själv och sina egna känslor gällande om man bör avstå från en kommande semesterresa eller inte.

– En semesterresa ska ju vara något positivt. Personligen känner jag mig inte alls orolig, trots att jag själv är på väg till en flygplats i detta nu. Däremot är jag extremt noggrann med handhygienen eller om människor hostar till exempel.

”Skulle inte åka till Kina”

Dock skulle hon inte åka till Kina i nuläget.

– Jag skulle även överväga om jag skulle åka till länder där myndigheterna inte hanterar frågan ur ett smittskyddsperspektiv, mest då av praktiska skäl eftersom det kan bli besvärligt om flyg och tåg ställs in.

Men trots att hon själv var på plats i samband med coronafallet i Österrike, och har sett flera personer med munskydd och plasthandskar, så känner Lottie Knutson inte någon större rädsla för att smittas medan hon är utomlands.

– Med tanke på allt som snurrar runt i exempelvis ett flygplan så ger munskydd ett relativt begränsat skydd. Virus är ju inget som bara händer i andra länder, utan dagligen utsätts vi för risker när vi färdas på tunnelbanor eller bussar även i Sverige. Så ska jag vara helt ärligt så tror jag att det bara är en tidsfråga innan vi kommer att få fler fall även i Norden, säger hon.

Reseexperten Lottie Knutson.
Foto: MAGNUS SANDBERG
Reseexperten Lottie Knutson.

”Följer utvecklingen”

Trots det upptrappade läget hänvisar researrangörerna Apollo och Ving i nuläget till att ordinarie av- och ombokningsregler gäller för resenärerna.

– Så länge ingen ytterligare avrådan kommer från UD så är det det som gäller. Men vi följer utvecklingen på våra destinationer och har kontakt med både UD och Folkhälsomyndigheten, säger Clara Larsson, pressansvarig vid Apollo.

Foto: STR / TT NYHETSBYRÅN
En städare med skyddsmask på Teneriffa, där ett hotell satts i karantän sedan flera personer visade sig bära på smittan.

Enligt henne har man inte upplevt någon större oro bland resenärerna eller sett någon ökning av antalet om- eller avbokningar.

Även Ving uppger att man följer utvecklingen på nära håll.

– Just nu är det ganska många länder med enstaka fall och vi har haft en del avbokningar till Kanarieöarna men både vi och lokala myndigheter tar detta på största allvar, säger kommunikationschefen Fredrik Henriksson.

Enligt Adam Györki, kommunikationschef på TUI är två av arrangörens 200 gäster på det aktuella hotellet svenskar.

– Vi följer utvecklingen och tar det här på stort allvar, säger han.

Foto: Renata Brito / TT NYHETSBYRÅN
Turister i skyddsmasker i Venedig, Italien, där antalet smittade har ökat dramatiskt.

PODD Hur stor är risken att coronaviruset utvecklas till en pandemi?

I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med professor Björn Olsen om vilka konsekvenser det kan få om coronaviruset utveclas till en pandemi.

 
Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publicerad:

LÄS VIDARE