Migrationsministern: Asylsökande ska inte bo ute i samhället

Publicerad 2023-09-19

Asylsökande ska samlas ihop på mottagningscentrum och får inte bo ute i samhället.

Det meddelade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Jimmie Åkesson (SD) i ett gemensamt utspel under tisdagen.

Asylsökande ska inte längre få bo ute i samhället. Det förslaget presenterade migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) och Jimmie Åkesson (SD) på en pressträff inne på förvaret i Åstorp under tisdagen.

– Det ska inrättas mottagningscentrum, säger Maria Malmer Stenergard.

Förslaget innebär att de asylsökande kommer samlas på olika mottagningscentrum runt om i landet. Där ska de bo och kommer att ha en anmälningsplikt.

– Det kommer vara ett boende där man förväntas att vistas och ha sin dygnsvila. Man ska inte fängslas för att man söker asyl.

De som kommer och redan har anhöriga på plats. Kommer inte de få bo med dem?

– Nej, det som är vår målsättning med den lagstiftning vi nu tar fram är att alla ska bo på mottagningscenter.

Hur blir det för minderåriga och barn som redan har anhöriga i Sverige?

– Det får naturligtvis den här utredningen titta på exakt hur man gör i det fallet.

Vad blir samhällets vinst av detta?

– Vi kommer bättre kunna använda våra resurser till de som faktiskt har skyddsskäl och säkerställa att de som inte har skyddsskäl snabbare lämnar landet.

Maria Malmer Stenergard (M) och Jimmie Åkesson (SD).

Förslaget innebär att det ska inrättas 2 900 platser på mottagningscentrum och 1 000 nya förvarsplatser. Detta är ett led för att se till att öka återvändande­graden för de som fått avslag menar både Malmer Stenergard och Åkesson.

– Det handlar om ökat fokus på återvändande. Man ska redan från början bli informerad om återvändande­processen, säger Maria Malmer Stenergard (M).

Hon har dock inga besked ännu om hur många centrum som ska upprättas eller vad de ska ligga. Kostnaden för hela satsningen under 2024 beräknas bli 295 miljoner.

Men Malmer Stenergard menar att det blir lönsamt.

– Det blir en minskning med 2,2 miljarder av kostnaden eftersom antalet asylsökande minskar.

Förslagen är ett led i att Sverige ska få Europas restriktivaste asylpolitik, påpekar Jimmie Åkesson (SD).

– En majoritet av de asylsökande kommer får avslag, säger han.

En asylprocess kan vara lång. Det blir lång tid som man blir kvar på boendet. Hur ser du på det?

– Ambitionen är att korta den här tiden genom att förstärka Migrationsverket och att färre ska kommer hit, säger Jimmie Åkesson.

När det gäller det stora antalet asylsökande som de senaste veckorna kommit till italienska Lampedusa ser Åkesson inte att Sverige ska vara behjälplig med mottagande. Han menar att insatsen i stället ska gå till Frontex.

– Vi deltar gärna, ännu mer än i dag, för att säkra den yttre gränsen. Med att vi skickar personalresurser och ekonomiska resurser för att de ska kunna hålla gränsen. Det är det ansvar vi har inom gränsen för eu-samarbetet.

Följ ämnen i artikeln